De ska psyka sin lagkamrat

PSV-svenskarnas taktik: ”Hacka honom i hälarna”

Foto: bildbyrån
Ola Toivonen, Andreas Isaksson och Marcus Berg är lagkamrater med Ungerns nyckelspelare i PSV Eindhoven.
FOTBOLL

BUDAPEST/STOCKHOLM. Han är en nyckelspelare i Ungern men har en svaghet: humöret.

Klubbkompisarna Andreas Isaksson och Ola Toivonen vet hur svenska landslaget ska få Balázs Dzsudzsák ur balans.

– Man får vara lite småful och hacka honom lite i hälarna, säger Andreas Isaksson.

En irriterad Balázs Dzsudzsák.

Till vardags är de goda vänner i klubblaget PSV Eindhoven. Det innebär också att Andreas Isaksson, Ola Toivonen och Marcus Berg har järnkoll på den offensiva mittfältaren Balázs Dzsudzsák.

– Han har en bra vänsterfot, bra inlägg och skott. Han är kvick i första steget och skicklig på att vända runt motståndarna och skapa på små ytor, säger landslagsmålvakten Andreas Isaksson.

”Livsfarlig”

– En fruktansvärt snabb spelare som är livsfarlig bara han kommer över mittlinjen. Han kan sätta den på pannan eller foten på vem som helst, säger anfallaren Ola Toivonen.

23-åringen har spelat i Ungerns landslag sedan 2007. Han går ofta till höger för att bryta in i banan och söka skott med sin vassa vänsterfot.

Han är en av lagets viktigaste spelare, men han har en historia med dåligt humör.

– Han är lite grinig, säger Ola Toivonen.

Balázs Dzsudzsák drog på sig sex varningar och ett rött kort i Eredvisie förra säsongen och är känd för sitt ojämna humör. När PSV var på väg att slå ut Hamburg i 16-delsfinalen i Europa League i våras fick Dzudzsák rött kort efter att ha protesterat och lätt knuffat till den engelske domaren Mike Dean.

”Ligg tätt”

Andreas Isaksson kommer att tala med de svenska ytterbackar som startar matchen mot Ungern.

– Det gäller att ligga tätt på honom och inte låta honom vända upp, säger Isaksson.

Inför matchen kommer de att skicka sms till sin lagkamrat.

– Vi har bara pratat lite grand om matchen i PSV. Nu är det mer läge att skicka några sms när Balázs är på samlingen med Ungern, säger Ola Toivonen som räknar med svar tillbaka.

De svenska spelarna får också utgå från att den ungerska stjärnan tänker avslöja allt han vet om sina svenska klubbkompisar.

– Jag kommer berätta för mina lagkamrater om hur vi måste spela mot Ola och vilka svagheter Andreas har. Vi är kompisar i vanliga fall, men under 90 minuter på fredag är vi fiender, säger Balázs Dzsudzsák när Sportbladet träffar honom under Ungerns samling.

ARTIKELN HANDLAR OM