Insatsstyrka kan förändra hela VM

Fifa öppnar för nytt poängsystem och skrotning av förlängningarna

FOTBOLL

Fifa överväger stora förändringar inför VM i Brasilien 2014.

Presidenten Sepp Blatter säger till Fifas hemsida att hela poängsystemet i gruppspelet kan förändras och att förlängning vid oavgjorda slutspelsmatcher kan tas bort.

– Vi ska också se över om det är värt att se över Golden goal igen, säger Blatter.

Fifas fotbolls-VM är en av de mest traditionella turneringarna i världen. Mästerskapet har hållit fast vid att bara spelas vart fjärde år och gått tillbaka till en vanlig förlängning. Men nu kan allt förändras.

”Ska se över spelet”

Fifa har infört en speciell panel kallad ”Fotbollens insatsstyrka” som ska se över VM:s utformning till mästerskapet i Brasilien 2014. Allt för att göra turneringen ännu mer attraktiv. Presidenten Sepp Blatter öppnar också för stora förändringar.

– Deras uppgift är att se över turneringarna och sättet spelet är organiserat, säger Blatter och tar upp flera punkter som kan komma att förändras.

För tillfället får lagen tre poäng för en seger och en för oavgjort. Det är något vi kan diskutera och se över om det är bra eller inte, säger Blatter.

Kan skrota förlängningen

Presidenten öppnar också för att återinföra så kallad ”Golden goal” i VM. Det innebär att en förlängning av en oavgjort slutspelsmatch är slut så fort ett lag gör ett mål. Regeln har testats tidigare men togs bort och ersattes av de äldre reglerna där hela förlängningen spelas klart och det andra laget får en chans att komma tillbaka.

Men det är inte ens säkert att det blir någon förlängning alls. Det är ytterligare en sak ”Fotbollens insatsstyrka” ska se över.

– Är en förlängning det enda alternativet vi har när en match slutar oavgjort? Och om vi behåller det, hur ska avsluta matcherna? Vi ska också överväga om det är värt att se över Golden goal igen. Vissa gillar det, andra inte. Det finns många frågor kring turneringarna vi kan titta på och diskutera, säger Blatter.

ARTIKELN HANDLAR OM