Fifa-höjdare redo att sälja sina röster

FOTBOLL

LONDON. Fotbolls-VM skakas av en mutskandal.

Om sju veckor avgörs var VM ska hållas 2018 och 2022 genom en hemlig omröstning.

Nu avslöjas att Fifa-höjdare är beredda att sälja sina röster.

Foto: getty images
Reynald Temarii.

Priset för en röst varierar mellan 5,5 miljoner och 15,5 miljoner kronor. Ett reporterteam från Sunday Times utgav sig för att företräda det amerikanska fotbollsförbundet och använde dold kamera för att avslöja Fifa-höjdarna.

Sex personer, både nuvarande och tidigare delegater i den 24 personer starka Fifa-kommittén som avgör var VM ska hållas, svarade alla att kostsamma mutor skulle vara bästa sättet att försäkra sig om att få arrangera fotbolls-VM.

”Sorligt men sant”

Nigerias representant i kommittén Amos Adamu fångas på film när han försöker förhandla till sig en muta på 500?000 pund och begär hälften kontant före omröstningen. Tahitis Reynald Temarii, en av flera vicepresidenter i Fifas exekutiva kommitté fiilmades också när han begärde betalt för sin röst.

Han skröt också om att hans fotbollsförbund blivit erbjudna mellan 70 och 80 miljoner kronor från personer som stöttat kampanjer för två olika länder som ansökt om att få arrangera VM.

Skandalen toppar tv-­nyheterna i England som ansökt om att få arrangera VM 2018.

– England har alla kvaliteter som krävs för att bli värdland, men de försöker inte sluta några avtal. Sorgligt men sant, kommenterar en av Fifa-delegaterna landets chanser att vinna omröstningen.

ARTIKELN HANDLAR OM