Hysén hyllas ordentligt

”Förebild för många gaykillar”

Foto: PETER WIDING/OFFSIDE
Anton Hysén spelar i division 2-klubben Utsiktens BK där hans pappa Glenn Hysén är tränare. Efter att han tog beslutet att komma ut som homosexuell har reaktionerna runt om i landet varit väldigt positiva.
FOTBOLL

Anton Hyséns beslut att komma ut som homosexuell har skapat stor uppmärksamhet.

Nu vill hyllningarna aldrig ta slut.

– Jävligt viktigt, det är en av de sista bastionerna av homofobi, säger QX chefredaktör Jon Voss.

Elitfotbollsspelaren Anton Hyséns val att komma ut som homosexuell i senaste numret av Offside blev en oerhörd snackis runt om i Sverige. Gemensamt för reaktionerna är att nästan alla är odelat positiva.

På Sveriges största gaytidning QX stämmer man in i hyllningskören.

– Det betyder oerhört mycket. Han kan vara en bra förebild för många gaykillar i idrottsvärlden, säger chefredaktören Jon Voss.

Stort medieintresse

På RFSL ägnade förbundsordförande Ulrika Westerlund hela dagen åt att svara i telefon.

– Det har varit ett otroligt medieintresse kring det här. Det i sig själv säger väl en hel del, att det fortfarande en stor sak att det är en manlig fotbollsspelare kommer ut, säger hon.

Anton Hysén själv spelar inte på samma nivå som sin storebror Tobias gör eller som pappa Glenn gjorde men Jon Voss tror inte att det spelar någon roll.

– Det är skit samma vilken nivå man är på. Han visar att man som ung kan komma ut i ett svårt sammanhang, säger han.

”Sänder ett budskap”

Stödet för Anton Hysén har varit enormt från alla möjliga håll, men det viktigaste av allt menar Jon Voss är det från de allra närmaste familjemedlemmarna.

– Han sänder ett budskap med det stöd han fått från hela sin familj. Det betyder jävligt mycket, säger Voss.

Trots att nu Anton Hysén som första manlige elitfotbollsspelare har kommit ut som homosexuell menar Ulrika Westerlund att det fortfarande finns mycket kvar att göra

– Vi har ofta en självbild I Sverige att vi är färdiga med arbetet mot diskriminering av HBT-personer men hela den här händelsen visar att det är vi ju inte alls säger hon.

Erik Karlsson