Skottlands räddning: Allsvenska domare

”Säger förbundet ja så åker jag”

FOTBOLL

Skotska domare hotar med att gå ut i strejk.

För att förhindra att matcher ställs in vill det skotska förbundet akut flyga över svenska domare.

– Säger vårt förbund ja kommer jag åka, säger Martin Ingvarsson.

Foto: per groth
Martin Ingvarsson tvekar inte att hjälpa till.

Krisen började med en bortdömd straff för Celtic. Nu är revan total mellan klubbar och domare.

Celtic har öppet krävt att domaren Dougie McDonald avgår och att fler "orättvisor" ska undvikas genom att alla domare bekänner vilket lag de hejar på.

– Det är befängt, säger domarna, och hotar att gå ut i strejk.

Det skotska förbundet har försökt medla, men har nu insett att det krävs rejälare insatser för att inte ligan ska avbrytas. Det är dags att ringa Sverige.

– Vi har skotska premier leagues stöd att agera och väntar nu på att vår egen domarkommitté ska godkänna förslaget, säger skotska förbundets vd Stewart Regan.

Tanken är att utländska domare ska flygas in och ersätta strejkarna. Förbundet vänder sig först till Skandinavien och kommer prioritera Sverige eftersom inget seriespel pågår här.

Ingvarsson positiv

Än så länge har svenska förbundet inte fått någon inbjudan, men toppdomaren Martin Ingvarsson utesluter inte att han ställer upp.

– Principen är att jag är anställd av SvFF och följer deras beslut. Om det betyder att jag ska döma i Skottland så åker jag, säger han.

Domarbasen Bosse Karlsson vill inte välja sida före en officiell förfrågan:

– Det här är nästan en fråga på styrelsenivå. Det spelar också roll om domarna vill stödja sina eventuellt strejkande kollegor eller inte, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM