Barn hoppar av norsk fotbollscup

FOTBOLL

Norway Cup spelas som planerat till helgen.

Men många föräldrar väljer att hålla sina barn hemma efter terrordådet.

- Jag har fått hundratals samtal från oroliga föräldrar och lagledare, säger turneringschefen Frode Kyvåg.

Det är en av världens största fotbollsturneringar, men efter tragedin i Norge var det länge osäkert om årets Norway Cup skulle spelas över huvud taget. I samråd med polisen har nu tävlingsledningen bestämt sig för att köra på som planerat.

- Jag har fått hundratals samtal från oroliga föräldrar och lagledare. Men ännu fler ungdomar har hört av sig och unisont sagt att vi inte får ställa in, säger turneringschefen Frode Kyvåg till NRK.

”En extrem situation”

Turneringen avgörs därför som bestämt. Även om många föräldrar väljer att låta barnen stanna hemma. Många lag har bytt från elvamanna- till sjumannafotboll.

- Vi måste ha förståelse för att föräldrar är rädda, detta är ju en extrem situation. De vill hellre ha sina barn där de själva är, säger presschefen Lucy Thoresen.

30 000 med sorgband

Frode Kyvåg ser turneringen som ett viktigt steg för många.

- Det är en god start för att ta tillbaka det vi förlorat, i den grad det är möjligt. Årets arrangemang kommer att vara det viktigaste i turneringens historia.

Offren för massakern kommer att hedras med en blomstermarsch och en tyst minut. På söndag kommer samtliga 30 000 ungdomar spela med svarta sorgband.