”Det är som en dröm”

Amoah sänkte Anderlecht i ligapremiären

FOTBOLL

Han var den svenske anfallstalangen som fastnade i ett gytter av europeiska klubbar i division tre och fyra.

I går poppade Patrick Amoah, 24, upp som belgisk ligafotbolls store man efter att ha sänkt Anderlecht i ligapremiären.

– Folk säger att jag försvann. Jag säger att jag krigade.

Det var dukat för favoritseger.

När belgiska ligan i går inleddes tog Anderlecht ledningen i första halvlek. Storklubben kom tvåa i våras och försökte nu hålla emot, men nykomlingen OH Leuven satsade mer offensivt i andra halvlek. Svenske Patrick Amoah byttes in på topp, och efter åtta minuter såg han kvitteringen trilla in genom ett självmål.

Amoah låg högt och sprang i djupled. När 90 minuter gått och stopptiden närmade sig tre minuter gav det resultat. Han plockade ner en långboll med högern och avgjorde matchen med vänstern.

2-1 var en skräll. Att Amoah skulle avgöra var förmodligen ännu mer oväntat.

– Jag har krigat i fem-sex år och nu kommit till högstaligan. Det är som en dröm, du vet. Vi är nykomlingar, de är favorittippade, vi skrällde. Sedan att jag avgjorde... som en dröm, du vet, säger han.

Efter 2007-säsongen lämnade Amoah Djurgården för spanska division fyra-laget Ciudad de Lorqui. Han kuskade vidare till franska och belgiska smålag ("båda i division tre") innan han i år nådde Leuven. Nu beskriver han tillvaron som stabil, lagkamraterna som schysta. Att han började på bänken mot Anderlecht berodde på defensiv taktik.

– Du ska se det så här: de lägre divisionerna har gett mig erfarenhet. Spanien, Frankrike, Belgien har olika spelstilar. Det har jag lärt mig och utvecklat mitt spel, säger Amoah.

Kände du någonsin att du dribblade bort din karriär?

– Grejen är att jag inte har känt så. Folk hemma i Sverige säger "Amaoah, han har försvunnit hit och dit" och det är inte lätt om man är i division tre-fyra att höra hur folk från allsvenskan blir proffs, men jag har krigat. Nu är jag här.