”Ångrar inte att jag skickade hem Zlatan”

Lagerbäck om mediastormarna, rubrikerna och nya jobbet

FOTBOLL

Lars Lagerbäck sadlar om till TV-expert.

Inför debuten i berättar den förre förbundskaptenen nu om två av de största mediastormarna kring hans landslag – sms-petningen av Alexander Östlund och straffet mot Zlatan Ibrahimovic.

– Jag ångrar inte att vi skickade hem Zlatan, säger Lagerbäck till Sportbladet.

Lars Lagerbäck lämnar tränarbänken tillfälligt(?) och kommer i höst att dyka upp i TV-rutan i en ny roll. 63-åringen har värvats av Viasat till kanalens Champions League-sändningar.

– Jag ska försöka säga vad jag tycker och tänker, det är den enda målsättningen jag har. Förhoppningsvis kan jag, utifrån de kunskaper jag har, kunna förklara saker på ett så enkelt sätt som möjligt och göra en riktig analys av fotbollsmatcher, säger Lagerbäck.

”Det var inget roligt beslut”

Media-rampljuset är knappast något nytt för Lagerbäck. Nu berättar 63-åringen om två av de största mediastormarna under hans tid som förbundskapten 2000-2009.

Den 4 september 2006 skickades Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson hem från landslagstruppen som skulle möta Lichtenstein i EM-kvalet. Trion hade trotsat reglerna och gått ut på stan för att fira Olof Mellbergs födelsedag.

De fick träna dagen efter men kallades sedan till förbundskapten Lagerbäck och fick där beskedet att de var tvungna att lämna truppen med omedelbar verkan.

– Det var inget roligt beslut på något sätt. Men det är ingenting jag ångrar. Jag tog de beslutet då och när jag fattade det tyckte jag att det var riktigt, säger Lagerbäck.

Följden blev att Sveriges störste stjärna Zlatan Ibrahimovic den 15 september meddelade att han inte ville spela i landslaget. Anfallaren tackade nej till EM-kvalmatcherna mot Island samt Spanien och hälsade via sin agent att han tyckte att Lagerbäcks straff var ”för hårt”.

– Vi hade en dialog hela tiden och han avstod några matcher. Men sedan ville han vara med igen.

Hur tänkte du då?

– Det var bara att respektera och fortsätta att försöka ha en så bra dialog som möjligt. Jag kommer inte ihåg exakt vad vi sade sedan men jag tycker att vi hade en bra dialog efteråt. Det var egentligen inte mycket mer än så.

Petade Östlund – via sms

Lagerbäck fick utstå hård kritik i samband med Ibrahimovic time-out – som kom mycket kort efter ett annat mycket uppmärksammat beslut. I maj 2006 gav Lagerbäck ytterbacken Alexander Östlund beskedet att han inte skulle få följa med till fotbolls-VM.

Östlund hade varit ordinarie i kvaltrupperna och tog beskedet, som han fick via sms, mycket hårt. Han vägrade tala om incidenten men har senare sagt att han aldrig kommer att förlåta Lagerbäck.

– Det är som det är i elitfotbollen. Vi gjorde en bedömning att vi hade andra alternativ som var bättre. Vi satsade på dem, säger Lagerbäck.

Varför meddelade ni honom via sms?

– Vi gjorde vad vi kunde men vi fick inte tag på honom. Det var inte mycket att göra.

Ångrar du det?

– Nej, vi gjorde allt vi kunde. Det går inte att göra annorlunda.

Lagerbäck inleder sitt nya jobb med att vara expertkommentator under England-Holland den 10 augusti.