Lista: Historiens 15 snyggaste klackmål

FOTBOLL

Roberto Mancinis klackmål är en klassiker.

Fiorentina-stjärnan Riccardo Montolivo lyckades i veckan kopiera drömmålet på träning.

Sportbladet listar nedan fotbollshistoriens 15 snyggaste klackmål.

Riccardo Montolivos konstverk skedde visserligen på träning, men det har fått Italien att tala om en "Mancini-kopia".

I Sverige har vi vant oss vid att Zlatan Ibrahimovic då och då svarar för ett och annat klackmål, senast mot Novara förra månaden.

På listan nedan innehar svensken två av platserna.

Länk till Riccardo Montolivos mål

Här är de 15 snyggaste klackmålen

1) Matty Burrows
Glentorian mot Portadown 2010
Långt från rampljuset i nordirländska ligan slog Glentorians Matty Burrows till med tidernas klackmål. Inte nog med att han möter inlägget direkt – han lyckas dessutom överlista målvakten från distans.
Att han avgjorde matchen i den 92:a minuten gjorde inte saken sämre.

Se målet här!

2) Hennadiy Zubov
Sjaktar Donetsk
Vi har inte en aning om vem han är, vi vet inte när han gjorde det. Men det spelar ingen roll. Försök att göra om det Hennadiy Zubov gjorde. Det verkar inte som han själv förstod vad han lyckats med.
Se målet här!

3) Charles-Édouard Coridon
Paris SG mot Porto 2004

Charles-Édouard Coridon gjorde inga större avtryck under sin ettåriga sejour i PSG, men fansen kommer förmodligen inte att glömma hans otroliga skorpionmål i Champions League-mötet med Porto 2004. Målet valdes av ITV till CL-historiens fjärde snyggaste mål.

Se målet här!

4) Johan Cruyff
Barcelona mot Atlético Madrid 1973/74
Har kallats "The Phantom goal och "Cruyff's impossible goal". Holländaren slänger sig fram och klackar i huvudhöjd förbi Miguel Reina i Atlético-målet.
Se målet här!

5) Matuzalém
Sjachtar Donetsk mot Sevilla 2007

Inlägget från Oleksij Byelik är inte perfekt, men Matuzalém löser det på bästa sätt – med en skorpion.
Mittfältaren Matuzalém, i dag i Lazio, har så vitt vi vet aldrig varit i närheten av att göra om bedriften.

Se målet här!

6) Gianfranco Zola
Chelsea mot Norwich 2002
Den genialiske italienaren blev en publikfavorit på Stamford Bridge. Jimmy Floyd Hasselbaink berättade en gång att han ofta tänkte om Zola: "Hur gjorde han?". Målet mot Norwich var ett sådant ögonblick.

Se målet här!

7) Zlatan Ibrahimovic
Inter mot Bologna 2008
Ett i raden av mästerverk signerat Ibrahimovic. Dagen efter sin födelsedag slog han till med det här akrobatiska numret på inlägget från Adriano.

Se målet här!

8) Rafael van der Vaart
Ajax mot Feyenoord 2003

Rafael van der Vaart var inte överdrivet glad när lagkamraten Zlatan Ibrahimovic gjorde sin berömda solorajd mot NAC Breda. Han var desto gladare när han gjorde det här målet för Ajax mot Feyenoord.

Se målet här!

9) Rabah Madjer
Porto mot Bayern München 1987
Rabah Madjer var en storspelare i den "gyllene generationen" i Algeriet på 80-talet och spelade VM 1982 och 1986. Men han är mest känd för klackmålet i Europacupfinalen 1987. Madjer kvitterade mot Bayern München i den 77:e minuten – Porto avgjorde några minuter senare och vann med 2–1. Platsen på listan får han tack vare matchens tyngd snarare än att klackmålet var snyggt.
Se målet här!

10) Roberto Mancini
Lazio mot Parma 2000

Nestor Mancini är pappan till de löjligt eleganta klackmålen vi sett i Europa senaste åren. I bortamötet med Parma 1999 slog han till med det som blivit ett begrepp: "Göra en Mancini".

Se målet här!

11) Edmar
Metalist Kharkiv mot Debrecen 2010

Går det att göra någon mer identisk kopia med Mancini? Är Roberto med på listan bör även Metalist Kharkivs Edmar vara med.

Se målet här!

12) Zlatan Ibrahimovic
Sverige mot Italien 2004
Ni har sett den massor av gånger. Den tål att ses igen.

Se målet här!

13) Alessandro Mancini
Roma mot Lazio 2003
Brassens karriär gick utför efter flytten till Inter, men i Roma hade han ett par riktigt bra år. Målet mot Lyon, dribbelshowen, minns vi liksom den här volleyklacken. Extra stort att den kom i derbyt mot Lazio.
Se målet här!

14) Thierry Henry
Arsenal mot Charlton 2003
Den här elegant klacken är inte lika svår att utföra som de andra på listan, men den är med för att Thierry Henry egentligen har så många andra valmöjligheter. Han kan hålla i med Jonathan Fortuné i ryggen, han kan välja att vända hem, han försöka rycka ned mot kortlinjen. Henry klackar – stenhårt.
Se målet här!

15) Theyab Awana
Förenade Arabemiraten mot Libanon 2011
Awana fick slå straffen i träningslandskampen mot Libanen – och fick för dig att klacka. Bollen gick i mål, men spelaren sågades efteråt för att ha "förnedrat" sina motståndare.
Awana dog i en bilolycka i september förra året i Abu Dhabi.

Se målet här!