”Förbjud agenter”

Så ska svensk fotboll behålla sina talanger: ”Frågan är glödhet”

FOTBOLL

Resultatet i studien om ungdomsproffs har fått Sef, Svensk elitfotboll, att agera.

En rad förslag på åtgärder är planterade och i debatten väcker sportdirektören Stefan Lundin den heta frågan: är det dags att förbjuda agenter för spelare under 18 år?

– Varför har en spelare som är 15–16 år en agent, det finns ingen som helst anledning, ­säger Stefan Lundin.

ÅLDERSGRÄNS Fler och fler fotbollsungdomar väljer att flytta utomlands och bli ungdomsproffs. Men chansen att lyckas och senare ta en plats i A-landslaget är liten. Nu vill Svensk elitfotboll förbjuda agenter för spelare under 18 år och på så sätt behålla talangerna i landet.

Fler och fler svenska fotbollsungdomar väljer att flytta utomlands under sena tonåren.

Men, som Sportbladet kunde berätta i går, visar en ny studie om ungdomsproffs från Göteborgs Universitet att chansen att nå ett A-landslag innan spelaren etablerat sig i en svensk elitklubb (det vill säga en klubb i allsvenskan eller superettan) är minimal, statistiskt sett ren slump.

Rapporten av studenterna Magnus Bring och John Dohlsten visade också att av de 107 supertalanger som flyttade utomlands mellan 2000 och 2011 så har 83 spelare aldrig nått allsvenskt spel.

– Det handlar om 107 grymma spelare som scouter och agenter ”dreglar” när de ser. Vi vill att fler når allsvensk nivå, i alla fall 50 procent, säger Sef:s sportdirektör Stefan Lundin.

”Vad driver agenterna”

Studien, som initierades av Sef, ligger nu till grund för en rad åtgärder som intresseorganisationen förslår att svensk fotboll (klubbarna) diskuterar.

Resultatet av studien och förslagen presenterades i måndags på Tipselitkonferensen i samband med Elitpojklägret i Halmstad. Delar av förslagen kommer att införlivas i ett talangprojekt inom Sef:s satsning NBL -17 (Nordens bästa liga 2017).

Förslagen handlar om att skapa en bättre match- och träningsmiljö för U 21-spelare, att skapa fler elitförberedande miljöer, att öka informationen till unga spelare och således få fler svenska talanger att etablera sig på svensk elitnivå innan de flyttar utomlands.

Stefan Lundin väcker också en annan fråga: ska det vara tillåtet för spelare under 18 år att ha agent?

– En del agenter kontaktar spelare redan när dessa är 14 år, när de testas på distriktsuttagningar. Flera agenter jobbar med att rekrytera spelare innan de slagit igenom. Vad driver agenterna till det? Är det för att hjälpa spelarna eller för att tjäna pengar? Med tanke på resultatet i studien så finns det anledning att skriva ett frågetecken kring detta, behövs det agenter innan spelarna är 18 år? säger Stefan Lundin och fortsätter.

– Det finns en risk att om Sef föreslår detta så uppfattar man det bara som att man ser det från klubbarnas perspektiv. Men jag vill väcka frågan. Frågan är glödhet och ingen vill ta i den, men jag tycker den är värd att diskutera.

Ingen gräns

Enligt Svenska fotbollförbundets reglemente för spelaragenter finns det ingen åldersgräns, men om en spelare som är under 18 år ska skriva ett avtal med en agent måste det ske med målsmans underskrift.

Det finns däremot ingen rekommendation att agenterna måste gå via vårdnadshavare direkt vid första kontakten med spelare.

– Det finns inget uttryckligen om det, men vårdnadshavare måste involveras om man ska gå vidare och ingå avtal och de licensierade agenterna vet om detta, säger Christer Witt på SvFF:s licens- och övergångsgrupp.

Har det funnits några diskussioner om att sätta en minimiålder?

– Det vet jag inte, säger Christer Witt.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare på Spelarföreningen, är inne på samma linje som Stefan Lundin - att spelare under 18 år ofta klarar sig utan agenter om det inte gäller övergångar utomlands.

Om föräldrar till unga spelare är osäkra kan de vända sig till Spelarföreningen då?

– Ja, vi jobbar företrädesvis med elitspelare men hjälper alltid till med information om det behövs, säger Erlingmark.

FAKTA

SEF:S FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER

Förhoppningen är att skapa en bättre elitförberedande verksamhet tillsammans med Svenska fotbollförbundet, elitklubbarna och breddfotbollen.

Skapa bra match- och träningsmiljöer för spelare mellan 18 och 21 år.

"Vi måste skärpa matchningen för de här spelarna. Vi har vår egen U21-serie, men är inte nöjda med hur den ser ut. Ett alternativ är att låta lagen gå in under division I eller division II, men vi låser oss inte vid det. ", säger Sef:s sportdirektör Stefan Lundin.

Skapa 60-80 elitförberedande miljöer i Sverige, med Sef:s certifiering som verktyg.

"Vi måste skapa fler elitförberedande miljöer så spelarna inte behöver flytta land och rike för att kunna utvecklas. Med certifieringen av ungdomsverksamheten får föräldrarna ett bra underlag", säger Stefan Lundin.

Ökad information till spelarna.

"Vi måste jobba med information till ungdomsspelarna. Nu har vi fått ett material att utgå ifrån", säger Stefan Lundin.

Inga agenter före 18 års ålder?

"Varför har en spelare som är 15 år en agent? Jag undrar varje dag. Det är kanske därför vi har de här problemen (att spelare lämnar svensk fotboll innan de hunnit etablera sig på svensk elitnivå). Jag säger inte att det är så, men jag väcker frågan", säger Stefan Lundin.

STUDIEN

•Studenterna Magnus Bring och John Dohlsten vid Sport Coaching programmet på Göteborgs universitet har precis slutfört studien "Ungdomsproffs i fotboll". Studien är initierad av Sef, Svensk elitfotboll, eftersom allt fler unga spelare väljer att lämna svensk fotboll för utlandet.

•I studien har Magnus Bring och John Dohlsten valt att titta närmare på de svenska ungdomsspelare, 15-19 år, som valt att bli ungdomsproffs i en klubb med lag i en av Europas tio främsta ligor (enligt Uefas ligaranking). Studien visar bland annat att spelare som inte etablerat sig på elitnivå, superettan eller allsvenskan, har extremt svårt att nå ett svensk A-landslag.

*****