Pia Sundhages tunga kravlista till förbundet

Nobbar inbjudan till Vita Huset – för tredje gången

Foto: AFP
Pia Sundhage, 52.
FOTBOLL

Efter andra raka OS-guldet sitter Pia Sundhage, 52, i en drömsits när det ska förhandlas nytt kontrakt.

USA:s förbund har fått en lista med tunga krav för en fortsättning.

– Jag skulle vilja ha friheten att resa var jag vill, när jag vill och hur länge jag vill – i business class, säger hon.

För fem år sedan tog Pia Sundhage över det amerikanska damlandslaget i fotboll. Sedan dess har USA tagit två OS-guld och ett VM-silver.

Västgötskans nuvarande kontrakt går ut i november, och Nerikes Allehanda avslöjade under tisdagen att hon har lämnat in en kravlista till fotbollsförbundet.

– Jag sitter i en sådan underbar sits att jag kan ställa krav. Och sitter i ytterligare en sits som säger att om kraven är för höga så dör inte jag av det, säger hon till NA.

”Måste titta på min lön”

Listan består av tre punkter; det första kravet är fler lägerdagar och landskamper.

– Förbundet måste göra mer för att förbättra spelet i landslaget. Det går inte att förvänta sig att spelarna ska utvecklas i en liga som varar i fyra månader när det inte är ett mästerskapsår, som det var exempelvis 2009, säger Sundhage.

Krav nummer två: frihet att resa.

– Jag har rest så fantastisk mycket. Om jag tycker att jag ska vara tre månader i Japan för att jag tror att det är bäst för att vi ska vinna nästa match förstår jag att man frågar varför – men jag vill att de ska respektera mitt svar.

Det tredje och sista kravet:

– Att förbundet måste titta på min lön.

Nobbar Vita Huset – igen

Alla USA:s OS-guldmedaljörer får en inbjudan till Vita Huset. Pia Sundhage har fått förfrågan två gånger tidigare (den ena efter VM-silvret), men valt att nobba såväl George W Bush som Barack Obama.

– Vita Huset representerar inget som jag vill bry mig om, ingen politik jag vill förknippas med, har hon tidigare sagt till Sportbladet.

Inte heller den här gången tänker hon tacka ja.

– Nej, det kommer jag inte att göra.

I samband med landskampen mot Costa Rica den 1 september kommer Sundhage att träffa USA:s fotbollsförbund för att diskutera ett nytt kontrakt.