”Var viktigare hur vi såg ut inför finalen”

Schelin: Jag kokade av ilska

FOTBOLL

Lotta Schelin var på torsdagen värd i ”Sommar” i P1.

Där berättade 28-åringen bland annat om kampen att vara kvinna och seriös fotbollsspelare.

– Varje intervju har lite samma anda. I Frankrike styrs det direkt in på delar som är rent diskriminerande, sade Schelin bland annat i programmet.

Lotta Schelin ägnade en stor del av sitt sommarprogram åt kampen som kvinnliga fotbollsspelare tvingas leva med. Fördomar om sporten, jämförelser med herrfotboll och inte minst synen på kvinnlighet och idrott.

Schelin berättar framförallt om en händelse inför förra årets Champions League-final med Lyon. Fransk TV ville uppmärksamma att Lyon skulle spela den största enskilda klubblagsmatch ett fotbollslag kan delta i och tog med sig fyra spelare ut på staden.

”Önskade sig shoppingbilder”

– Det önskade sig lite shoppingbilder och de andra ställde upp och jag hängde på. Jag gillar egentligen inte sådana reportage. Strosa i affärer och kolla kläder känns inte relevant. Min känsla är att det sällan görs liknande inslag på manliga idrottare vilket gör att det känns mindre professionellt, säger Schelin och fortsätter:

– Inne i affären ville reportern ställa frågor till mig. Han startade en lång harang om hur det förr i tiden bara var kvinnor med manligt utseende som spelade fotboll och hur man nu ser en förändring då kvinnligheten är desto tydligare. Han avslutade med frågan? Eller vänta, inte ens en fråga där heller utan påståendet följdes upp av att han körde upp micken i ansiktet på mig och förväntade att jag skulle fylla i.

Inför den största klubblagsmatchen i Europa fann Lotta Schelin sig själv ståendes i en klädbutik med en reporter som ville diskutera kvinnlighet och inte fotboll.

”Påståenden om hur kvinnliga vi är”

– Därefter fortsatte intervjun med ett annat påstående om hur kvinnliga vi är, hur trevligt det är att se att vi gillar shopping. Hur kan man vara så kvinnlig när man spelar fotboll och vad roligt det är att det här är ett så stort intresse för oss. Jag kokade och kände mig så jäkla kränkt. Att där och då formulera sig på ett bra och distinkt sätt och sätta dem på plats är svårt bara på svenska. Jag skulle göra det på franska. För mig var det totalt ofattbart att en seriös journalist från en av de stora franska kanalerna ens hade mage att uttrycka sig på det sättet. Ingen annan reagerade. Bara jag.

– Jag kokade av ilska. Vi skulle spela CL-final inom kort men det var inte intressant hur förberedelserna skulle se ut utan det viktigaste för vår omgivning var hur vi skulle se ut.

Samtidigt som Schelins Lyon vunnit allt värt att vinna på fotbollsplanen har spelarna fått fortsätta svara på frågor som handlar om allt annat än fotboll.

– Det tog ett tag innan jag förstod hur mentaliteten kring damidrott såg ut i Frankrike. Varje intervju har lite samma anda. Det är lätt att ta sig utanför det som är väsentlig, det vill säga fotbollen. De vill försöka göra det lite mer personligt, och det kan vara okej, men i Frankrike styrs det direkt in på delar som är rent diskriminerande. Som ifjol under träningslägret. Jag och mina lagkamrater blir intervjuade och reportern är uppriktigt lyriskt över hur vi klarade av att vara så, ja återigen kallades det ”kvinnliga”. Hur han vi ta hand om oss och naglarna framförallt. Hur hinns de målas och fixas? Helt jäkla ärligt. Vad tar det? Fem minuter att slänga på nagellacket. Jag har inte nagellack för att upprätthålla min kvinnlighet direkt utan för att jag tycker det är snyggt.