Ljungberg slutar

”Beslutet har vuxit fram”

1 av 29 | Foto: STENSSONSBILDER AB
Fem år gammal flyttade familjen Ljungberg till Halmstad – där Fredrik krävde att få spela med HBK. Här, som nummer två från vänster i mittenraden, på ett skolfoto från klass 8E på Örjansskolan.
FOTBOLL

Han hade konkreta anbud från klubbar i England, Australien, Kina och USA.

Nu har Fredrik Ljungberg gjort sitt val.

Han slutar med fotbollen.

– Beslutet har vuxit fram, säger 35-åringen i en stor intervju med Sportbladet.

Julafton 2011. På Nagai Stadium har 8 252 personer samlats för att se hemmalaget Cerezo Osaka möta Shimizu S-Pulse i kvartsfinalen i Kejsarens Cup.

Många japaner är nyfikna på nummer 21 i motståndarlaget och det är inte svårt att förstå varför. Mittfältaren har en meritlista som ingen av de andra spelarna på planen är i närheten av, men redan efter 19 minuters spel haltar han av planen.

Han har skadat ljumsken, tvingas byta med Shinji Ono och följer resten av matchen från sidlinjen. Det blir förlust, 7-8 efter straffar.

Det var inte så Fredrik Ljungberg ville avsluta fotbollskarriären, men det var just vad han gjorde. Tillbaka i Europa var han inställd på spel i Premier Leauge, men på grund av pappersstrul hamnade han i karantän i sex månader.

”För tio dagar sedan...”

Det var under den ofrivilliga vilan beslutet att sluta växte fram.

– För tio dagar sedan sa jag till mina agenter att det är ”finito”. De ville att jag skulle fundera en vecka till, men jag har haft tid att reflektera och fundera. Jag älskar sporten men motivationen är inte på topp. Beslutet känns rätt.

Du har inte saknat anbud?

– Nej, det har varit ganska många erbjudanden att ta ställning till i sommar. Konkret är det tre från Premier League, några i USA, från Kina och Australien, säger han när Sportbladet träffar honom i Stockholm.

Han har flugit hit från London, där han ska bo och jobba i framtiden. Han är redan involverad i ett fastighetsbolag.

– Jag kommer att vara lika aktiv som alla andra. En annan delägare har jobbat med det här i 20 år och ser en vinst i att ha med mig. Jag ska ta rygg på honom och lära mig så mycket jag kan, säger Fredrik Ljungberg.

”Gett mig sjukt mycket”

Mittfältaren slog igenom i Halmstad och har varit proffs sedan 1998, då han skrev på för Arsenal.

Vilket är ditt största ögonblick i karriären?

– Fotbollen har gett mig så sjukt mycket, men det jag kan ta upp är den speciella känsla som fanns i Arsenal. Alla spelare i laget var topp tre i världen på sina positioner, men alla var trevliga. Ja, vi var ett gäng som hade sjukt trevligt. Det fanns ingen prestige och när vi vann ligan och cuperna skulle alla vara med på bilderna. Vi var som en familj. När vi vann något och man kände den gemenskapen... Ja, den känslan kommer jag nog aldrig att få uppleva igen.

Vilket är ditt starkaste minne från landslaget?

– Det är faktiskt ett negativt minne. I Portugal var vi bra, det bästa lag vi har haft under mina år i landslaget. Vi var bättre än Holland i kvartsfinalen, hade flera chanser på slutet och hade kunnat avgöra, men förlorade på straffar. Det är mitt starkaste och samtidigt tyngsta minne.

Hur vill du bli ihågkommen, nu när du slutar?

– Att jag alltid har försökt vara ödmjuk och alltid gett allt för lagen jag har spelat för, säger Fredrik Ljungberg.

FAKTA

Har spelat i sju klubbar

Född: 16:e april 1977 i Vittsjö

Landslagsdebut: 1998-01-24 USA-Sverige 1-0

Klubbar: Halmstad 1994-1998, Arsenal 1998-2007, West Ham 2007-2008, Seattle Sounders 2009-2010, Chicago Fire 2010, Celtic 2011, Shimizu S-Pulse 2012.

Fredrik Ljungberg – år för år

1977: Föds den 16 april. Hans föräldrar, Bodil och Roy, bestämmer att det lilla gossebarnet ska heta Karl Fredrik Ljungberg.

1982: Familjen Ljungberg, som samma år växer med lillebror Filip, flyttar från Vittsjö till Halmstad, där femårige Fredrik börjar spela fotboll i HBK.

1994: Gör under hösten, som 17-åring, allsvensk debut mot AIK.

1997: Blir svensk mästare med Halmstad.

1998: Gör landslagsdebut den 24 januari, i en träningslandskamp mot USA. Säljs på hösten till Arsenal för 40 miljoner kronor, det högsta belopp som då någonsin har betalats för en allsvensk spelare. Det blir en minnesvärd Premier Leauge-debut mot Manchester United, då Ljungberg lobbar över Peter Schmeichel och fastställer slutresultatet till 3-0.

2000: EM blir Ljungbergs första mästerskap, men succén uteblir både för honom och landslaget.

2002: ”Freddie”, som han kallas i England, vinner både ligan och FA-cupen med Arsenal. Under VM i Japan skapar han rubriker efter att på träning ha rykt ihop med Olof Mellberg. Under fotbollsgalan belönas Ljungberg med Guldbollen.

2003: Arsenal vinner FA-cupen på nytt och lagets svenske stjärna blir underklädesmodell åt Calvin Klein.

2004: Arsenal, med svensken i laget, vinner Premier League utan att förlora en enda match. Ljungberg har inte varit lika lysande i landslaget, men under EM lossnar det ordentligt. Mittfältaren är en av de största anledningarna till att Sverige når kvartsfinalen.

2006: ”The Gunners” går till final i Champions League, men Barcelona är för starkt och vinner med 2-1. Ljungberg fortsätter att visa klass under VM i Tyskland. Hans nickmål mot Paraguay blev en klassiker i samma ögonblick som bollen fångades upp av nätmaskorna. Efter mästerskapet utsågs han till ny lagkapten. Han avslutar året med att ta emot Guldbollen.

2007: Byter klubb under sommaren, men inte liga och stad. När ”Freddie” väl lämnar Arsenal är det för ett annat London-lag. West Ham lockar till sig Ljungberg med ett fyraårskontrakt som är värt 1,4 miljoner kronor i veckan.

2008: I juni, efter totalt 75 landskamper, meddelar mittfältaren att han slutar i landslaget. Han vill koncentrera sig på West Ham, men i augusti väljer klubben att lösa honom från kontraktet. Mittfältaren hittar snart en ny arbetsgivare i Seattle Sounders, nykomling i MLS. Tvåårskontraktet är värt runt 40 miljoner kronor.

2010: Under sommaren tradas Ljungberg till Chicago Fire, i utbyte mot ett draftval. I december skriver han på ett korttidskontrakt med Celtic.

2011: Glasgow-klubben väljer att inte förlänga kontraktet med svensken. Ett par månader senare, i augusti, skriver Ljungberg på ett tvåårskontrakt med japanska Shimizu S-Pulse.

2012: Ljungberg och Shimizu S-Pulse går skilda vägar i februari. Ett halvår senare meddelar 35-åringen att karriären är över.