Spelare stoppas från futsal-landslaget

Visade intresse för Hammarbys Castro-Tello

Foto: Scanpix
Per Broberg & Sebastian Castro-Tello
FOTBOLL

Landslaget i futsal har visat intresse för Hammarbys Sebastian Castro-Tello.

Men spelaren stoppas av klubben.

Framöver kan frågan – om fotbollsklubbarna har rätt att neka spelare att representera futsal-landslaget – prövas av Svenska fotbollförbundet.

Sveriges fick ett nytt landslag i början av oktober när förbundskapten Per Broberg tog ut den första truppen till futsal-landslaget.

Många av spelarna är aktiva i division 1–3 i ”vanlig fotboll”.

Men när futsal-landslaget försökte få med Hammarbys Sebastian Castro-Tello blev det problem.

– Jag pratade lite kort med Castro om hans inställning till futsal. Han var intresserad, han har spelat en del när de haft uppehåll. Jag hade gärna haft en spelare som Castro landslaget, men han är professionell fotbollsspelare. Hur ställer sig Hammarby till det, säger Per Broberg.

Enligt uppgifter till Sportbladet har de sagt nej.

Spelare som tas ut till något av fotbollslandslagen kan inte stoppas av klubbarna. Men om klubbarna kan hindra en spelare som tas ut till futsal-landslaget är fortfarande oklart.

”Frågan har dykt upp nu”

Fotbollförbundets tävlingsjurist Krister Malmsten säger:

– Vi har en generell regel: Alla som är uttagna till landslag är skyldiga att ställa upp. Men om man är professionell i en fotbollsklubb har man ett anställningsavtal. Då har man en plikt och arbetslojalitet mot arbetsgivaren att inte ägna sig åt andra sysslor. Vi har ju inte haft något futsal-landslag tidigare därför har frågan dykt upp först nu.

Krister Malmsten betonar att ärendet inte prövats ännu, men han erkänner att det kan bli ett problem för futsal-landslaget.

– Om spelaren är amatör som futsalspelare är det mycket som talar för att den klubben där han är professionell kan stoppa honom från spel i futsal-landslaget.

Fotnot: Sportbladet har sökt Sebastian Castro-Tello för en kommentar.