Här plundras Råsunda av 5000 fans

”Jag vill ha minnen därifrån”

FOTBOLL

Över 5 000 fans hjälptes åt med att riva ut Råsunda.

Målstolpar, grästuvor, betongblock, stolar – till och med pissoarer – plockades hem som souvenirer.

– Råsunda har präglat vem man är och jag vill ha minnen därifrån, säger AIK-profilen Leo Rubio som med hjälp av en vinkelslip fick med sig ”sitt” ståplatsräcke.

Även Sportbladet fick med sig en bänk hem. Reportern Per Bohman tog sig en provsittning.

I 22 år har han hängt mot samma skrovliga järnräcke på Norra Stå.

– Det har blivit ett hem, säger Leo Rubio, känd i AIK-kretsar som mannen bakom inmarschlåten ”Åh vi e AIK”.

När Råsundas interiör blev allmängods under söndagen hade Leo inget val: räcket skulle bli hans. Med hjälp av tre kompanjoner, en vinkelslip och ett dieselaggregat lyckades han bända loss ”sitt” räcke och lyfte det triumfatoriskt mot den grådaskiga himlen.

Säljer pissoar på nätet

– Det känns egentligen inget vidare att komma hit och sno med sig saker så här, men man måste få med sig minnena. Det betyder så mycket, säger 48-åringen som gått på AIK:s matcher hela livet.

14-åriga Linnea Nordmark var smutsig och jordbrun om knäna när Sportbladet fann henne hukandes över Råsundas sandiga gräsmatta.

– Jag ska skära ut en decimeter bred gräsplätt till min morbror. Han älskar AIK och fyller år snart, så det blir en present, avslöjar den godhjärtade systerdottern.

Andra hade inte lika ädla motiv i sin jakt på memorabilia.

En driftig man hade redan under söndagen hunnit lägga upp en pissoar från Norra Stås toaletter på Blocket, som han önskar sälja till ”en skön person”.