”Henke”: Bara ett jobb jag skulle tacka nej till

Larsson vet vilken klubb han INTE kommer träna

1 av 42 | Foto: Alba Foto
Det var i Högaborg allting började för Henrik Larsson.
FOTBOLL

CANNES. Henrik Larsson vet fortfarande inte vilken hans nästa klubb blir.

Men han vet vilken det inte blir.

– Det finns bara ett jobb jag skulle tacka nej till, och det är Rangers.

Det är i en stor intervju i det franska månadsmagasinet So Foot som Henrik Larsson pratar om både dåtid, nutid och framtid.

Han är tydlig med att fotboll och politik inte borde höra ihop, säger att han alltid försökt hålla sig borta från de överhettade delarna av rivaliteten mellan Celtic och Rangers.

– Men, med det sagt, erkänner han, så finns det nog bara ett jobb jag skulle tacka nej till nu när jag är tränare, och det är att träna Rangers.

Den förre landslagsstjärnan berättar om respekten för Celtics supportrar, om hur han spelade biljard ihop med (nuvarande Aston Villa-tränaren) Paul Lambert i sex års tid utan att någonsin förstå hans Glasgow-dialekt, om att Ronaldinho alltid kallade honom för ”Idolo” (”Idolen”) under tiden i Barcelona, och om hur imponerad han blev av Scholes och Giggs under träningspassen med Manchester United.

”Inte enkelt att spela med Zlatan”

Mer?

So Foot frågar om det är svårt att spela ihop med Zlatan Ibrahimovic.

– Det är inte enkelt. För att… det är… han har så många idéer om hur han ska spela att det ibland är svårt att hänga med. Men han är tveklöst den störste spelare som vi haft i Sverige.

– Han (Zlatan) har alltid varit sån som han är nu. Han har inte förändrats. Det är nåt man måste beundra.

Namnet en hyllning till farbror

Henrik Larsson har flera gånger tidigare berättat om hur det var att växa upp och vara annorlunda. Däremot har han alltid haft ett väldigt vanligt namn. När Henke föddes fick han mammas efternamn, inte pappa Franciscos.

– Jo, för att… låt säga att pappas namn, Rocha, inte var särskilt vanligt i Sverige på den tiden. Mitt förnamn, Henrik, är en hyllning till min farbror Henrique. Så det hade lika gärna kunnat bli ”Henrique Rocha”. Det låter som en portugisisk anfallare!