Nya futsallandslaget siktar högt – vill nå EM

...men fruktar ”omöjliga” Spanien: ”Springer runt här nere och skriver autografer”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

I oktober föddes det svenska futsallandslaget.

Nu kämpar de om en plats till EM nästa år.

–  Det handlar om att lära oss så mycket som möjligt, säger förbundskaptenen Per Broberg.

Foto: BILDBYRÅN
Förbundskaptenen Per Broberg.

Sverige tog sig genom den första kvalgruppen efter segrar mot Israel (4–2), Andorra (4–2) och Estand (2–0).

I den andra kvalrundan, som inleds på onsdagen i Diego Calvo Valera-hallen i spanska Aguilás, väntar betydligt tuffare motstånd: Kroatien, Makedonien – och Spanien.

Spanjorerna har vunnit sex EM-guld, två VM-guld och rankas som världstvåa efter Brasilien.

– Deras spelare är helprofessionella. De springer runt här nere och skriver autografer till småungarna, säger Per Broberg.

Vad vet du om deras lag?

– Största stjärnan Kike har slutat. Fernandão från Barcelona där framme som pivot ska vara riktigt jäkla bra. Men hela deras lag är duktiga. De är grymma på fasta situationer. De har många intränade varianter så det gäller att inte dra på sig för många hörnor och frisparkar.

Hur stor skillnad är det mellan Sverige och Spanien, tror du?

– Norge som vi besegrade spelade två träningslandskamper mot Spanien: 1–9 och 1–10. Där någonstans ligger styrkeförhållandena.

Kroatienmatchen viktigast

Att Sverige skulle sluta som gruppetta och ta direktplatsen till EM i Belgien nästa år är alltså en utopi. De blågula förhoppningarna är att fajtas om andraplatsen som ger ett playoffspel i september.

– Jag hoppas att vi kan störa Kroatien och Makedonien och känna att vi är hyfsat med, säger Per Broberg.

– Spanienmatchen är den minst intressanta. Kan vi ta poäng av Kroatien eller till och med vinna den matchen – då blir det riktigt intressant.

Futsallandslaget startades i höstas. Har du sett några framsteg hos ditt gäng?

– Det har varit en extrem utveckling på killarna. De har sugit åt sig snabbt hur man spelar futsal. Nu har flera i truppen spelat sju landskamper, det blir tio landskamper efter den här rundan. Och att få möta de här länderna blir en jätteerfarenhet för dem.

Du har tidigare försökt få över Sebastian Castro-Tello till ditt landslag. Tittar du på fler fotbollsspelare som i dag lirar på högre nivå i Sverige?

– Det är alltid intressant med spelare som lirar på en hög nivå inom fotbollen. Men det är inte helt lätt att kombinera det. Klubbarna i Sverige måste bli mer medvetna om vilken nytta futsal ger för spelarna både tekniskt och taktiskt.

FAKTA

Sveriges matcher i EM-kvalet

27 mars: Kroatien-Sverige.

28 mars: Spanien-Sverige.

30 mars: Sverige-Makedonien.

Sveriges trupp:

Målvakter: Robin Armandt (Malmö City FC), Alli Darwich (Falcao Futsal Club Stockholm).

Utespelare: Hannah Abraham (IFK Skövde), Sargon Abraham (IFK Skövde), Nicklas Asp (Göteborg FC), Simon Chekroun (FC Ibra Göteborg), Gustav Karlsson (IFK Skövde), Nikola Ladan (Qviding), Kristian Lediec (Malmö City FC), Dan Mönell (Göteborg FC), Valentin Ponce (Falcao FC Stockholm), Angelo vega Rodriguez (FC Ibra Göteborg), Mentor Zhubi (FC Ibra Göteborg), Mohammed Omierat (FC Ibra).