Svensk förlust – med 13-0

”Det är helt sinnessjukt”

Foto: BILDBYRÅN
Svenska futsallandslaget (arkivbild).
FOTBOLL

Sveriges nystartade landslag mot världstvåan Spanien i EM-kvalet i futsal.

Det kunde bara gå på ett sätt.

– Vi är inte förberedda för det här. Det är ett alldeles för stort steg för killarna, säger svenske förbundskaptenen Per Broberg efter 0–13.

Det svenska landslaget i futsal fick en lektion av Kroatien (0–7) i EM-kvalet i onsdags.

På torsdagen fick de sätta sig vid skolbänken igen och se ett av världens bästa futsallandslag bjuda på show. Siffrorna stannade inte förrän vid 13–0 inför en fullsatt arena i Aguilás.

– Det blev lärdom för alla hur det här spelet ska spelas. Spanien är otroligt skickliga, det är helt sinnessjukt. Vi valde att spela ganska lågt. Då lägger de upp för skott istället. De sköt både högt och lågt och de flesta av deras mål var skott från distans rakt framifrån. Jag har aldrig sett spelare som skjuter så bra, säger Per Broberg.

Önskan: Förlust med åtta mål

De spanska helproffsen kostade på sig att vila storstjärnan Fernandão och flera andra framträdande spelare lirade sparsamt.

– Vi hade något önskeresultat att hålla ned till åtta-nio bollar och kanske göra något mål framåt. Det är jäkligt jobbigt att få stryk med så mycket, men samtidigt en väldigt bra lärdom. Spanien är de bästa i världen och man kan inte förvänta sig att vi ska kunna matcha dem efter fem månader.

Sverige har en betydelselös match kvar i EM-kvalgruppen, mot Makedonien på lördag. Kvalet till EM 2016 startar inte förrän om två år.

I brist på tävlingsmatcher finns planer på att anordna en nordisk turnering nästa år. Till hösten 2014 har den nya rikstäckande serien för futsal premiär i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM