Klättringen ger svenskt miljonregn

CL-chanserna ökar dramatiskt: ”Helt ofattbara summor som väntar”

FCK:s framgångar har gett en direktplats till CL. Men snart kan Sverige passera Danmark på rankningen.
FOTBOLL

I tysthet klättrar Sverige på Uefa:s rankning.

De senaste säsongernas utmärkta resultat i Europa gör att chanserna till Champions League-spel kan öka dramatiskt.

– Det är helt absurda summor pengar som finns bara runt hörnet, säger Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Efter ett par tunga svenska år ute i Europa visade AIK och Helsingborg upp fina takter i fjolårets spel på kontinenten. Den här säsongen fortsätter de svenska lagen att prestera stabilt i kvalet till Europa League och Champions League. Elfsborg, Malmö, Gefle och Häcken har goda möjligheter att nå gruppspelet i de europeiska cuperna.

– Det här är mycket roligt och betyder att svensk fotboll är på rätt väg, säger Stefan Lundin, sportchef på SEF.

Fler får kvala

Uppsvinget innebär att Sverige som medlemsland når allt högre på Uefa:s rankning. Om en, eller två, svenska klubbar per år fortsätter att nå gruppspelet i Europa League, eller till och med Champions League, kommer vi framöver ha en mycket enklare väg dit.

Håller de svenska lagen en jämn nivå i tre år till får två svenska klubbar kvala till Champions League från 2016. Och fler svenska lag får kvala till Europa League (se uträkningen under artikeln).

– Så är det. Titta bara på Danmark. FC Köpenhamn gjorde fina resultat ett par säsonger och nu har Danmark ett lag direktkvalificerat till Champions League, och ett lag som får kvala, säger Stefan Lundin och fortsätter:

– Och nu är det många lag som ligger framför oss i rankningen (Sverige ligger för tillfället på 23:e plats) som kommer att rasa.

Gruppspel = 200 milj

Lundin nämner Danmark, Cypern, Vitryssland, Österrike och Israel som länder Sverige håller på att passera.

Vad innebär det här för svensk fotboll?

– Ett sånt lyft i rankningen, som verkar rätt troligt, skulle betyda att helt ofattbara summor kan vänta. Vi får enklare att nå Champions League, och deltar man där trillar det ganska snabbt in 200 miljoner kronor. Det är helt absurda pengar som finns bara runt hörnet.

FOTNOT: Champions League-kval, tredje omgången, match 1 av 2: Celtic–Elfsborg Kanal: TV 10 20.45

FAKTA

Sportbladet granskar: Här är systemet som tar de allsvenska lagen allt närmare Champions League

UEFA-Koefficienten

Ländernas Uefa-koefficient grundas på förbundens resultat de senaste fem Champions League- och Europa League-turneringarna. Det är den som avgör i vilket skede ländernas klubbar går in i de europeiska turneringarna. En bra koefficient = direktplatser till Champions League (England, Spanien till exempel). En dålig koefficient = Inga direktplatser till Champions League och svårare förutsättningar att nå Europa League (Sverige, Albanien till exempel).
 

Poängsystemet

1. Varje lag får två poäng för en vinst, och en poäng för ett kryss (poängen halveras för kvalmatcher). 2. Klubbar som går bortom gruppspelet får tre

poäng för varje runda de avancerar. 3. Klubbarna som når gruppspelet i Champions League får fyra poäng, och fyra extra om de är bland de 16 sista lagen. 4 Hur koefficienten räknas ut: Koefficienten är ett genomsnitt. Det räknas ut genom att dela antal poäng som ett land samlat in, med hur många klubbar som deltagit i Europa League och Champions League under en säsong. Resultatet blir sedan sammanräknat med resultaten för de senaste fyra säsongerna, för att få fram den sammanlagda koefficienten.

Sverige närmar sig Champions League:

Sverige ligger just nu på 23:e plats bland Uefas medlemsländer. Det är långt ifrån direktplatser till de europeiska cuperna. Men de senaste två säsongerna har vi haft ett utmärkt koefficient-poängsnitt, och plockar placeringar i rask fart. AIK och Helsingborgs fina resultat i Europa League förra året, och faktumet att vi har fyra lag kvar i årets europeiska turneringar, tyder på en bra trend. Håller vi vårt snitt på drygt fem poäng per säsong, som vi gjort under de senaste två åren, i ytterligare tre säsonger så förbättrar vi våra möjligheter att komma ut i Europa. Håller Sverige snittet i tre år till kan vi med lätthet nå en 15:e-plats i rankningen. Det skulle innebära att två svenska lag får kvala till Champions League. Skulle vi nå en 12:e-plats, vilket blir vanskligare, får vi en direktplats till turneringen.

MILJONREGN ÖVER SVENSK FOTBOLL?

Att kvalificera sig till Champions League innebär, utöver högklassig fotboll, i runda slängar 100–200 miljoner kronor till den deltagande klubbens kassa.