”En massiv satsning”

Alla jättar snart med – revolutionerar fotbollen

Foto: MCFC.CO.UK/BILDBYRÅN
Manchester Citys nyförvärv Jill Scott och Toni Duggan.
FOTBOLL

Manchester City inleder en ”massiv satsning” på damfotbollen.

Herrarnas jätteklubbar är nu på väg att föra damfotbollen in i en ny era.

– Jag ska inte ljuga, det har varit tufft att lämna Everton, men City tänker ta spelet till en ny nivå och det är vad som behövs, säger nyförvärvet Toni Duggan.

Arsenal har dominerat engelsk damfotboll men fick förra säsongen se sig slagna av ett nysatsande Liverpool (med svenskan Louise Fors i laget) efter att det engelska seriesystemet spelats med en toppserie (Womens Super League, WSL) där åtta lag deltar.

”Tar det på största allvar”

City, som nu gör sin första säsong i högstadivisionen, får där sällskap av Liverpool, Arsenal, Chelsea, Birmingham, Bristol Academy, Everton och Notts County. I ligan kommer upp till fyra spelare i varje lag vara heltidsproffs med en ersättning på motsvarande 213 000 om året, skriver The Guardian.

Damfotbollen hoppas nu på en revolution när stenrika City ansluter till redan ambitiösa storklubbar som Arsenal, Liverpool, Paris Saint-Germain, Lyon och ett koppel av tyska föreningar. Manchester-klubben lovar också rejäla resurser till damlaget.

– Vi vill spela en huvudroll både i WSL och i damfotbollen. Vi bygger ett väldigt spännande projekt och tar det på största allvar, säger tränaren Nick Cushing enligt The Guardian.

Namninsamling till United

Det ska, enligt tidningen, vara ägarna i Abu Dhabi som satt press på klubbledningen att starta satsningen på ett damlag. Inför säsongen har också fyra engelska landslagsspelare värvats från direkta konkurrenter. Steph Houghton från Arsenal, Jill Scott samt Toni Duggan från Everton och Karen Bardsley från Lincoln Ladies.

– Så fort jag fick höra om deras planer ville jag vara en del av dem. City vill bli en av de bästa klubbarna i England och deras professionalitet var verkligen imponerande. Det var ett enormt beslut för mig att lämna Arsenal, och jag tog inte lätt på det, men jag kunde helt enkelt inte tacka nej, säger Houghton till The Guardian.

– City har alltid varit en storklubb och när jag träffade dem förstod jag att deras planer för damfotbollen är massiva. Jag ska inte ljuga, det har varit tufft att lämna Everton, men City tänker ta spelet till en ny nivå och det är vad som behövs, säger Duggan.

City kan dock snart få ytterligare konkurrens. Efter att 3900 personer krävt att David Moyes pressar sitt Manchester United att satsa på ett damlag har även de inlett en utredning kring möjligheten.