Nu skrotas agentlicensen

Sågas av klubbar: Risken är stor att det blir fler lycksökare

FOTBOLL

Agentlicensen skrotas och snart kan vem som helst vara ”rådgivare” och få provision vid en spelar-övergång.

Svenska Fotbollförbundet gick i går ut med information till blivande agenter att det blir frivilligt att genomföra den utbildning som tidigare har krävts.

– Risken är stor att det blir fler lycksökare, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) nuvarande system tvingar klubbar och spelare att välja samarbeten med licensierade agenter (eller spelarens nära anhöriga/advokat). Därmed går det att ställa krav och följa upp om det gemensamma regelverket följs vid övergångar. Oseriösa aktörer kan fråntas licensen, åtminstone på papperet.

Nu skrotas detta.

Mångårige Fifa-agenten Patrick Mörk förklarar för Sportbladet hur det nya systemet kommer att fungera.

– Agentbegreppet byts ut mot ”rådgivare” eller ”mellanhand”. Det kan vara vem som helst. Journalisten Robert Laul kan vara rådgivare vid Robin Quaisons övergång från AIK till Feyenoord. Det är upp till spelaren och klubben att avgöra om det är en lämplig mellanhand som sedan får provision på affären, säger Patrik Mörk.

Svenska Fotbollförbundet är kritiska till förändringen.

– Licenskravet har varit ett bra sätt att reglera en marknad som lätt kan gå över styr, säger Anders Hübinette, jurist på SvFF.

– Om man nu släpper det fritt och låter ”vem som helst” vara mellanhand finns inga regler. Om det blir en tvist finns inget som tvingar en part att inställa sig för Fifa:s eller nationsförbundens skiljenämnder utan det hamnar mer i allmän domstol, tillägger Anders Hübinette.

”Är oansvarigt”

Bakgrunden till Fifa:s förslag som ska klubbas vid sommarens kongress och träda i kraft inom ett år handlar dels om att skapa ett system med större öppenhet i transaktionerna samt vilka som har varit inblandade. Och dels en utredning som visar att agentprovisioner utgör över en femtedel av omsättningen vid spelarövergångar.

Detta menar Patrick Mörk är absurt.

– Alla vet att tio procent är taket. Nä, skälet att Fifa vill ta bort licensen är uppenbart: Det är för mycket jobb för dem, de får massa fall att utreda vilket tar mycket tid, säger han och får medhåll av IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild:

– Någonstans mellan fem och tio procent är en vanlig agentprovision. Det är redan i dag en väldigt märklig bransch. Tas kraven på agentlicens bort är risken stor att det blir mer lycksökare, fler än de som försöker vara seriösa, tror Håkan Mild.

Enligt Patrick Mörk riskerar det nya systemet att bli ”en djungel som gynnar oseriösa aktörer”:

– Det är oansvarigt av Fifa. Vi går mot ett system likt det i Sydamerika där agenterna äger en stor del av spelarna vilket egentligen inte är tillåtet men alla ser mellan fingrarna. När nuvarande system försvinner är det en trolig konsekvens att mellanhänderna mer agerar som ägare av spelare, säger Mörk.

FAKTA

SÅ ÄNDRAS REGLERNA

 Fifa:s övergripande licens tas bort, agentbegreppet byts till ”rådgivare” eller ”mellanhand”.

 Maximal provision för en rådgivare/mellanhand blir tre procent mot dagens oreglerade provision.

 Nationsförbunden formar egna nationella regler och kontrollsystem för verksamheten.

Hemliga brevet från fotbollförbundet

”FA har nu meddelat provdatum för agentprovet. Provert kommer att vara den 3 april kl 10.00 på SVFF:s kansli i Solna.

I brevet från FIFA meddelar de även att förslaget till FIFA:s kongress, som hålls i maj 2013, är att det nuvarande agentlicenssystemet(provet) kommer att tas bort från sommaren 2014. Hur agentverksamheten kommer att se ut efter sommaren vet vi alltså inte i dagsläget.

Om någon av er vill avstå att skriva provet med anledning av ovanstående information ber jag er att svara på detta mail senast den 12 februari. Väljer ni att inte skriva provet återbetalas anmälningsavgiften.

Då administrationen kring provet kräver mycket tid kommer handlingarna till provet att skickas ut, til er som fortfarande vill skriva provet, först efter den 12 februari.

Vänliga hälsningar

Anna Lögdberg

Tävlingssekreterare/Competitions Administrator

Svenska Fotbollförbundet/Swedish Football Association”

ARTIKELN HANDLAR OM