Gothia cup får elitklass för flickor

FOTBOLL

Gothia Cup har haft en elitpojk-turnering sedan 2009.

Nu lanserar man en ny elitklass – för flickor.

– Målet är att den flickelit-turneringen ska hålla absolut världsklass om tre år, säger Carina Olofsson.

Gothia Cup fortsätter att utvecklas. Det senaste steget är att utöka cupen med en elitturnering för f17-lag.

Målet med satsningen är att bli den bästa klubblagsturneringen för flicklag i världen.

– Det här borde vi ha startat med för länge sedan, samtidigt som elitpojk-turneringen kom till 2009, men nu får vi äntligen i igång en elitklass på flicksidan, säger Carina Olofsson som jobbar med den nya elitflick-turneringen.

Arbetet med att starta upp en elitklass på flicksidan började förra hösten med en kartläggning av svenska och utländska klubbar.

Åtta utländska och lika många svenska lag har bjudits till premiärturneringen.

– Vi tittade på flick-SM för 16-åringar och beslutade oss för att bjuda in de fyra semifinalisterna i SM-slutspelet och komplettera med damallsvenska toppklubbars juniorlag. De utländska klubbarna var inte lika lätta att kartlägga, men vi är jättenöjda med att ha lyckats locka hit Paris Saint-Germain, Bayer Leverkusen, Bristol och Birmingham.

Med satsningen på en renodlad elitklass på flicksidan hoppas Gothia Cup  kunna bidra till att utveckla svensk damfotboll.

– Målet är att skapa en elitturnering som attraherar och utvecklar. Vi är fantastiskt glada att vi tog beslutet att göra den här turneringen och för den respons vi fått från klubbarna och EFC (Elitfotboll Dam). Alla är väldigt positiva till det här initiativet som de och vi tror är bra för den svenska talangutvecklingen.

De redan klara lagen ska kompleteteras ytterligare med fyra utländska lag och tre svenska och Gothia Cup jobbar hårt för att få med fler toppklubbar till premiärturneringen som spelas 13-19 juli.

FAKTA

Lag som är klara för turneringen

PSG

Bayer Leverkusen

Bristol Academy

Birmingham

Tyresö

Umeå IK

Limhamn Bunkeflo

Örebro SK Söder

Bele Barkarby FF

ARTIKELN HANDLAR OM