Han vill återskapa Sveriges VM-match

”Större än något annat”

FOTBOLL

Missade du Sveriges VM-match mot Västtyskland 1974?

Oroa dig inte - nu kan den återskapas.

Ingredienser? Skådespelare, storpublik - och samma sponsorer, mat, dryck, doft och ljud.

Mannen bakom den konstnärliga visionen heter Johan Dahnberg, 49.

Johan Dahnberg var nio år gammal när Sverige mötte värdnationen Västtyskland i fotbolls-VM, en match han aldrig fick se.

40 år senare har 49-åringen från Falkenberg en plan.

”Jag vill uppleva i livet det jag missade 1974. Jag ger originalet fan. Nu vill jag se det med egna ögon. 2x45 minuters koreograferad balett med 50 000 i publiken och 15 miljoner i tv-sofforna. Större än något annat konstverk. Och det är genomförbart”, skriver han i bakgrundsdelen av sin projektbeskrivning.

Total upplevelse

Där står att läsa hur han ska återskapa matchen in i minsta detalj. Samma mat och dryck ska serveras, samma sponsorer ska anlitas - och samma rökdoft och ljud från högtalarna och trafiken ska komplettera den visuella upplevelsen.

13 miljoner i utgifter? Äh, 18 miljoner i intäkter.

Var matchen ska äga rum? 2002 revs Rheinstadion i Dusseldorf. Det innebar att spelplatsen för mötet mellan Sverige och Västtyskland jämnades med marken, men det är ingenting som bekymrar Dahnberg. Matchen ska spelas på den nybyggda Esprit Arena, stadion som uppfördes på precis samma plats och rymmer 51 500 åskådare. Alla ska bevittna ett skådespel med 20 spelare i respektive spelartrupp och en komplett domartrio, poliser och vakter såväl som allt möjligt TV-folk.

”Rekonstruktionen av fotbollsmatchen mellan Sverige och Västtyskland 1974 är det ultimata testet för såväl historiskt återskapande som folkligt förankrad konst, samt helt nyskapande genom sin koppling mellan koreografering och sport", skriver Dahnberg.

Edström: "Makalöst projekt"

Ja, Johan Dahnberg är säker på att det här kan gå och har varit i kontakt med Ralf Edström, som hamrade in ett volleyskott i matchen. Edström tycker att idén låter spännande.

– Det är ett makalöst projekt. Får de till det så är det förbaskat stort. Det är så många som ska engagera sig, och allt med stadion, publiken och hela den biten… Det blir tufft att genomföra, men han verkar ju veta vad han vill, säger han till Sportbladet.

Hur minns du matchen och själva upplevelsen?

– Det var mycket tryck på arenan eftersom vi mötte hemmanationen och vi är rätt så utspelade i första. Vi får tacka Ronnie (Hellström, målvakt) att vi leder med 1-0 i halvtid. Nyckelspelaren Bosse Larsson blir skadad och de vänder på matchen. Vi lyckas dock kvittera via Sandberg och då är Västtyskland i gungning. Jag har nog aldrig sett Beckenbauer så glad som när de gör 3-2 via stolpen. Sen kommer 4-2 på straff i 90:e.

Tror du Dahnberg lyckas hitta någon som kan kopiera ditt volleymål?

– Det blir svårt. Det lär bli många omtagningar då, säger Edström och skrattar.

FAKTA

Johan Dahnbergs tidsplan

Månad 1

Finansiering av projektet (bankgarantier och sponsorer samt ansökning om stöd från Kulturrådet Sverige och motsvarigheten i Tyskland samt EU-medel)

Research och genomgång av originalfilmmaterial

Rollbesättning research

Månad 2

Rollbesättning audition

Biljettsläpp och marknadsföring

VIP-fest med spelartrupperna i original

Månad 3

Rekvisitaproduktion

Truppmöten och teoristudier

Marknadsföring sponsorbesök

Månad 4

Fysiska repetitioner

Månad 5

Repetitioner på övningsfält

Generalrepetition

Konstverkets uppförande

Sammanställning och redigering av filmad dokumentation (finansiering via samproducerande tv-bolag)

Internt storparty

Efterarbete (månad 6-18)

Ekonomiredovisning (inkl redovisning för sponsorer och bidragande institutioner)

Bolagets avvecklande