Så vill chefsläkaren förändra fotbollen

Foto: TT
FOTBOLL

Efter VM fick Fifa massiv kritik för hur man hanterade hjärnskakningar under match.

Nu vill Fifas chefsläkare Michel D'Hooghe att man ska tillåta tre minuter långa avbrott för noggrannare bedömning.

– Att ta beslut på 20 sekunder är ibland omöjligt, säger han till AP.

Foto: TT
Michel D'Hooghe.

Under VM dök flera fall av kraftigt våld mot huvudet upp där spelarna ändå fortsatte spela med misstänkt hjärnskakning. En av de allvarligaste smällarna fick tyske Christoph Kramer i VM-finalen.

Han tilläts spela vidare men efter att han frågat domaren om det var VM-finalen han spelade byttes han ut.

Spelarfacket Fifpro kritiserade spelarsäkerheten hårt efter händelsen.

"VM-finalen, höjdpunkten inom internationell fotboll och nu ett skyltfönster för hur man inte ska hantera huvudskador. Spelarna förtjänar bättre", skrev man.

"Vill ge dem ny auktoritet"

Nu har Fifas högst medicinske ansvarige Michel D'Hooghe tagit fram ett förslag för att undvika liknade händelser i framtiden.

– Triggern är att nuförtiden är att när spelaren får en hjärnskakning så måste lagläkaren ta ett beslut inom 20 sekunder. Det kan vara praktiskt omöjligt i vissa situationer. Vi vill ge läkarna en chans att göra en seriös undersökning, säger han till AP och fortsätter:

– Vi ville ge dem ny auktoritet. I VM såg vi till exempel hur doktorerna påkallar byten men då studsar spelarna upp och säger "nej, nej" och då säger så klart tränaren "kör vidare".

Läkarna ska nu få tre minuter på sig att bedöma läget:

– Vi tror att tre minuter är en korrekt tid för en bra utvärdering av en huvudskada för att se om en spelare kan fortsätta spela. Det är inte alltid enkelt, säger D'Hooghe.