”Sprayen förbjuden och kan vara giftig”

Forskare: Den kan inte tillåtas

Foto: TT
FOTBOLL

Frisparkssprayen har gjort succé inom fotbollen.

Men nu slår tyska forskningsorganisationen TÜV larm om att sprayen är förbjuden i EU.

– Den kan inte tillåtas i sin nuvarande form, säger forskaren Greta Dau till tyska Bild.

Den normalt så konservativa fotbollsfamiljen bestämde sig för att införa frisparkssprayen under sommarens VM efter flera års lyckat bruk i den brasilianska ligan. Resultatet blev en succé när sprayen, som används för att mäta ut och behålla avståndet mellan mur och boll vid en frispark, hyllades världen över.

Analyserade sprayen

Efter VM har bland annat Champions League, Europa League, Premier League och allsvenskan bestämt sig för att införa sprayen. Näst på tur stod tyska Bundesliga men de har nu stött på oanade problem.

Tyska tidningen Bild bad organisationen TÜV, som jobbar med att säkerhetsgodkänna produkter samt fabriker för att skydda människor och miljön från föroreningar och gifter, analysera innehållet i sprayen. De menar nu att produkten som just nu används, ”9-15 fair play limit”, helt enkelt är förbjuden i EU.

Kan vara hormonstörande

– Den får inte användas i varken Tyskland eller EU eftersom den helt enkelt inte är tillåten. I sin nuvarande form är den förbjuden, säger forskaren Greta Dau till tyska Bild.

TÜV menar att produkten saknar varningssymboler, trots att den är brandfarlig, och innehåller parabener som kan vara hormonstörande för människor. Om Bundesligas domare nu ändå använder sprayen väntar repressalier i form av till exempel böter.

– Ett fortsatt användande kommer förbjudas.

ARTIKELN HANDLAR OM