Ingesson utsåg sin egen efterträdare

Uppgifter: Ska ha förordat Haglund som ny manager: ”Klas var delaktig in i det sista”

1 av 9 | Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Mycket svårt cancersjuk jobbade verkligen Klas Ingesson i sin tränarroll in i det sista.

Enligt vad Sportbladet erfar förhörde sig Ingesson under förra veckan med Magnus Haglund om hans framtidsplaner för Elfsborg – och var sedan med och utsåg honom till sin egen efterträdare.

Tidigt i går morse, onsdag, gick Elfsborgs manager Klas Ingesson ur tiden.

En dryg vecka före sin död, förra tisdagen, skickade han ett längre sms till spelarna i Elfsborgs A-lag.

– Det var bland annat en del interna klubbgrejer, men Klas lyckades inspirera oss även när han själv mådde väldigt dåligt, även på slutet, säger anfallaren Lasse Nilsson.

– I sms:et var Klas stolt och glad över det vi åstakommit, att vi byggt en grund som vi skulle bygga vidare på oavsett vem som skulle bli manager efter honom, säger försvararen Sebastian Holmén. Att vi hade alla förutsättningar att bli ett storlag.

”En kanonlösning!”

I meddelandet till spelarna i Elfsborg skrev även Ingesson, enligt vad Sportbladet erfar, att han visste vem som skulle bli hans efterträdare och att "det kommer bli en kanonlösning!".

Klas Ingesson, som fått veta av läkarna att han hade kort tid kvar att leva, ska då ett par dagar tidigare ha ringt upp Magnus Haglund i Norge och diskuterat Elfsborg med den tidigare tränaren för Boråsklubben.

”Delaktig in i det sista”

När sedan ordföranden Bosse Johansson, klubbchefen Stefan Andreasson, fystränaren Magnus Hellman Driessen, tränarna Janne Mian och Peter Wettergren besökte Ingesson i Ödeshög – förordade Ingesson starkt Haglund som sin egen efterträdare.

– Klas var delaktig in i det sista i vem som ska bli vår nye manager, sa Bosse Johansson i SVT:s Gomorron Sverige på i dag på morgonen.

Bland andra kandidater som nämnts tillsammans med avgående Lilleströmstränaren Magnus Haglund har även funnits Hasse Backe, Jonas Thern och Janne Jönsson.

– Jag kommenterar inga namn. Men det stämmer att vi diskuterade mycket kring Elfsborgs framtid och nästa säsong när vi var hemma hos Klas, säger Bosse Johansson till Sportbladet. Han såg framåt trots den tuffa situationen han själv befann sig i.

– Efter besöket hos Klas har vi fattat ett styrelsebeslut med att gå vidare med en av kandidaterna som ny manager. Men inget är klart än och flera bitar återstår, säger Johansson.

Kan presenteras nästa vecka

Sista omgången av allsvenskan spelas på lördag.

Elfsborg har då, i kamp med AIK, fortfarande chansen att bli trea och ta en plats i kvalet till Europa League nästa sommar.

Om de avslutande förhandlingarna går i lås presenteras med stor sannolikhet Magnus Haglund som ny manager efter Ingesson, efter stark inrådan från Klas Ingesson själv, under nästa vecka.

FAKTA

Elfsborgs tränare senaste 10 åren

Magnus Haglund 2004–2011

(placeringar 9, 7, 1, 4, 2, 3, 4, 3)

Jörgen Lennartsson 2012–2013

(placeringar 1, 6)

Klas Ingesson 2013–2014

(6, 3–5)