”Hoppas vi blir ett skyltfönster för flickfotbollen”

Men Älvsjös flickor 04 väcker protester hos motståndarna

Foto: Jonas Lindkvist, DN
Älvsjös 04:or Filippa Rossi,Vendela Stolpe och Ingrid Bornstein medger att det var lite pirrigt att spela mot killarna i början, men sedan blev det bara roligt.
FOTBOLL

Älvsjös flickor 04 skördar framgångar i St: Erikscupen för pojkar.

Och debatten har inte låtit vänta på sig.

– Det har gått från att vara ett äventyr med våra 11-åriga tjejer till att bli en betydligt viktigare fråga, säger tränaren Sami Rossi till DN.

Inför årets säsong bestämde sig ledarna i Älvsjös 04:or att tjejerna skulle spela i en pojkserie. Dels för att utmana sina spelare, men också för att utmana och förändra samhällets attityder och normer.

Laget har vunnit sina två inledande matcher med 6-1 och 6-2.

Och debatten har inte låtit vänta på sig.

– Förhoppningsvis är det här ett litet litet steg i rätt riktning. Jag hoppas att vi blir ett skyltfönster för flickfotbollen. Att vi kan visa att tjejer också kan, säger tränaren Sami Rossi till DN.

Knäckande att förlora mot tjejer

Inför varje match skickar Sami Rossi ut information till motståndarna, och efteråt sammanställer han reaktionerna.

Alla har inte varit positiva.

En förening som skulle möta Älvsjö uttryckte att killarna kunde bli knäckta av att förlora mot tjejer.

Förbundet positiva

Att ett helt flicklag spelar i en pojkserie går inte emot några regler på Stockholms fotbollsförbund. Debatten kring laget har tvärtemot fått förbundet att diskutera könsroller och börja tänka på mixade serier.

– Min uppfattning är att värderingarna håller på att förändras, men jag tycker att det är i ganska långsam takt – och framför allt tycker jag att vi i fotbollen ligger efter. Samhället ser det som värre att torska mot tjejer än mot killar, men i viss mån tror jag att det är en vuxenbild, säger förbundschefen Björn Eriksson till DN.