Pa Dembos hälsning till Jan Tauer

”Jag finns på Skytteholm och väntar på honom”

Foto: TT
Djurgårdens IF:s målvakt Pa Dembo Touray tackar publiken genom megafon efter seger över Kalmar FF med 2-0 och därmed säkrat play off-plats om den sista platsen till allsvenskan i fotboll 2009.
FOTBOLL

En gammal Djurgårdshjälte är tillbaka i Sverige.

Men den här gången ska Pa Dembo Touray spela för Vasalund i division 1 norra.

– Det kanske är sista året för mig. Jag börjar bli gammal nu, säger 35-åringen.

Foto: TT
Tauer.

Pa Dembo Touray är en riktig kulthjälte i Djurgården-krestar. Den två meter långe målvakten från Gambia med smeknamnet ”Gentle Giant” gjorde nästan 200 matcher i blåränderna under 2000-talet.

2012 bytte han till Santos i Sydafrika som han tillhört sedan dess. Men nu vänder Pa Dembo hem till Sverige igen. Ett kortidskontrakt med Vasalund, nia i norrettan är påskrivet, vilket passar Tourays sociala situation.

– Min son som är åtta bor i Solna. Jag har varit borta i tre och ett halvt år så det var dags att komma hem. Han har längtat efter mig jättemycket. Så det blir bra att komma till Vasalund, jag vill komma in och hjälpa till lite. Det kanske är sista året som spelare.

Tidigare har du pratat om att spela till 40. Har du ändrat dig?

– Haha. Ja, jag börjar bli gammal nu. Vafan, jag är 35, kroppen börjar tröttna. Jag är fortfarande stark fysiskt och mentalt, jag skulle kunna spela ett eller två år till. Men vi får se. Knäna börjar bli trötta. Vi målvakter hoppar och springer.

Vill du jobba inom fotbollen i fortsättningen?

– Ja, det vill jag. Jag tänker kanske målvaktstränare eller något med Sydafrika eller Gambia. Jag har mycket kontakter, jag vill hjälpa spelare till Europa. Som scout kanske.

Måste leta bostad

Ska du peta Kjell Frisk som målvaktstränare i Djurgården?

– (Jätteskratt) Kjelle är fortfarande bra. Men kanske kan jag jobba med något runt laget. Det är upp till Bosse (Andersson, sportchef). Men nu ska jag koncentrera mig på Vasalund. Det är en väldigt bra klubb som har haft många bra spelare. Många som varit i Djurgården med mig, Kennedy Igobananike, Kebba Ceesay, Yousif Ayouba.

Hjärtat är kvar i Djurgården?

– Ja, det är det som händer när man är där i elva år. Jag var på Kaknäs och hälsade på i maj och juni. Jag var på kansliet, träffade spelarna, tränarna. Jag kommer alltid att hälsa på dem.

En annan gammal lagkompis, Jan Tauer, twittrade om att han måste komma till Skytteholm i höst och se världens bästa målvakt.

– Jan Tauer!

Dembo bryter ut i ett nytt gapskratt.

– Fan, jag har inget att säga om det. Han är en rolig kille, vi hade alltid kul tillsammans. Men han får komma till Skytteholm och kolla. Han kan få lägga en straff på mig, hälsa att jag väntar på honom.

Var Pa Dembo ska bo i höst är inte klart. Hans gamla lägenhet i Solna hyrs numera av Omar Colley, Djurgårdens gambianska nyförvärv för säsongen, och där ska han få stanna.

– Kasta ut honom? Haha. Jag ska inte kasta ut honom. Det är en fin lägenhet och jag har alla mina grejer där men jag får hitta något annat.