Kroatiens fans stoppas av egna förbundet

Foto: TT
FOTBOLL

Av rädsla för nya rasismskandaler stoppar det kroatiska förbundet sina egna fans från att stötta landslaget.

Kroatien får klara sig utan supportrar på de återstående bortamatcherna i EM-kvalet.

Foto: TT
Hakkorset i gräset.

Det var i juni som den uppmärksammade hakkorsskandalen ägde rum.

Kroatien mötte Italien på hemmaplan – inför tomma läktare från ett tidigare straff – och på planen fanns en ett stort hakkors avbildat.

Straffet från Uefa blev poängavdrag, böter och ytterligare matcher inför tomma läktare på hemmaplan.

Nu kan fansen inte heller se sitt lag på bortplan i höstens EM-kval – och det är förbundet som sätter stopp.

Utesluts om ny rasismincident inträffar

Av rädsla för nya rasismskandaler och eventuell uteslutning från EM-slutspelet i Frankrike stoppar det kroatiska fotbollförbundet biljettförsäljningen till de återstående bortamatcherna.

Förbundet skriver på sin webbplats att Uefa varit tydliga med att Kroatien var nära att diskvalificeras ur tävlingen och att ytterligare en rasistisk incident kan leda till att laget utesluts.

"Det var ett mycket svårt beslut att fatta, och vi beklagar verkligen att fans som uttrycker en sann kärlek för laget drabbas. Men i kampen mot huliganism finner vi att det är nödvändigt att offra stödet från ett hundratal bortasupportrar dessa tre matcher för att uppleva lycka, glädje och stolthet av de miljoner fans som vill stötta landslaget nästa sommar.", skriver förbundet på sin webbplats.

Kroatien toppar sin EM-kvalgrupp, även efter poängavdraget. Bortamatcherna som återstår och spelas utan supportrar är Azerbajdzjan, Norge och Malta.