Öppet brev från ViLirare

Foto: BILDBYRÅN
Bosse Pettersson, Martin Åslund, Anders Limpar, Thomas Bodström och Malin Swedberg är några av profilerna i ViLirare.
FOTBOLL

ViLirare består av över 300 ambassadörer, alla med allsvensk bakgrund.  I nätverket finns förutom ex-spelare även ledare, domare, läkare, forskare, sportchefer, journalister, jurister, agenter,  författare, barn-ungdomsledare, förälder, mor-farförälder och en före detta UEFA-president.  Många har blivit svenska mästare, erövrat titlar utomlands och vunnit de allra finaste, mest ärofyllda priser. Det finns en enorm erfarenhet i nätverket och vi vågar påstå att vi har en samlad kompetens som saknar motstycke i fotboll-Sverige.

På sina håll direkt vedervärdig

I dag vill vi markera vår ståndpunkt i den uppståndelse som har blivit i samband med svensk fotbolls förbud mot att utse segrare för barn under 13 år.

Vi anser att den tävlingshets som finns på sina håll är direkt vedervärdig och att enkom resultatfokus är fel. Vare sig det handlar om att vinna till varje pris eller att ingen ska få segra. Barn-och ungdomsidrotten ska vara glädjefylld, den ska ha plats för alla. Den ska vara process-och prestationsorienterad. Barn och ungdomar ska få utvecklas i sin takt. Varje gång ett barn bänkas och på annat sätt kränks är ett enormt misslyckande. Barnidrotten är till för barnen.

Vi ställer oss dock frågande till om svensk fotboll har samma fokus. I ett förtydligande av det nya förbudet skriver förbundsrepresentanter följande:

SvFF vill förbjuda serie- och slutspel för barn under 13 år. De skriver vidare i sina riktlinjer att de vill ha ett mindre resultatfokus i barnidrotten, ett förhållningssätt vi delar.

Däremot bör det tävlingsmoment som turneringar erbjuder inte tas bort, utan användas som det utbildnings-och lärandetillfälle det faktisk är.

Svensk fotboll får inte kapitulera

Vi anser att det är ett stort misslyckande för idrotten och samhället om vi tror att vi inte kan påverka vuxet ledarskap med värderingar, med utbildning, med policys, handlingsplaner och ett aktivt värdegrundsarbete.

Tävlings-och resultathetsen är inte ett barnproblem, det är ett vuxenproblem och måste behandlas därefter. Insatserna måste riktas dit där problemen uppstår. Vi måste sätta in alla tänkbara resurser som finns från både vårt nationella förbund, våra distrikt och våra klubbar för att komma åt kärnfrågan.

Vi tycker att ledarskapets absolut viktigaste funktion är att ge barnen en god vägledning i livet, via fostran i drotten. Dr Alan Goldberg: ”Tävling är bra eller dålig, beroende på vilka vuxna som är involverade”

Vi menar att svensk fotboll och alla dess goda krafter inte får kapitulera och ge upp tanken på att genom dialog och utbildning, inte fler regler, bidra till att våra barn ges de bästa förutsättningar att växa i.

Stockholm i december 2015

Nätverket ViLirare genom Bosse Petersson

Några av de 300 profilerna som ställer sig bakom uppropet:

Bo Pettersson, före detta spelare och tränare och nu tv-expert.
Anders Limpar, före detta spelare.
Andreas Bild, före detta spelare, nu ungdomsledare i Boo FF.
Bengt Andersson, före detta spelare.
Martin Åslund, före detta spelare och numera tv-expert.
Malin Swedberg, före detta spelare och numera tv-expert.
Lisa Ek, aktiv spelare.
Niklas Kindvall, före detta spelare.
Jonas Wirmola, före detta spelare, agent.
Tomas Antonelius, före detta spelare.
Glenn Schiller, före detta spelare.
Thomas Bodström, advokat, AIK-profil, U-ledare.
Thomas Lundmark, före detta spelare, styrelsearbete i AIK
Björn Ranelid, före detta spelare, författare
Ronald Åhman, före detta spelare, styrelsejobb i DIF
Rune Larsson, över 200 allsvenska som domare
Keith Karlsson, sportchef, agent, cupgeneral
Bernt Ljung, före detta spelare.
Johan Hammarström, före detta spelare, sportchef i Kongsvinger IL
Ola Rydstrand, före detta spelare.
Olle Kullinger, före detta spelare.
Björn "Lill-Garvis" Carlsson, före detta spelare.