Idrottsrådet som alla föräldrar borde läsa

Så fostrade världens bästa fotbollsfarsa två av fotbollens största talanger

Thiago, Mazinho och Rafinha
FOTBOLL

Först vann han VM för Brasilien och sedan fostrade han två av fotbollsvärldens absolut största talanger.

Så vad kan intresserade fotbollsföräldrar i Sverige lära av Mazinho?

Att vara tyst kanske.

Ska barn få tävla? Ska tabeller räknas? Ska målskyttar premieras? Debatten är ständigt pågående men fick nytt liv när Svenska fotbollförbundet nyligen förbjöd tabeller och cupspel med vinnare för barn under 13 år.

”Ingen stress från föräldrarna”

Mannen bakom originalförslaget, vice ordföranden för Dalarnas fotbollsförbund Lars Norman, talade då bland annat om att de vid sina försök sett en tydlig effekt framförallt på föräldrarna.

– Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final.

Så hur ska en fotbollsförälder egentligen agera? Är det rätt att heja och ställa krav eller ska du luta dig tillbaka och bara låta barnen ha roligt? Om målet är att ungarna ska bli så bra som möjligt på fotboll kan det i alla fall vara en bra idé att studera hur brassen Mazinho agerat.

Som defensiv mittfältare spelade Mazinho bland annat VM 1994 när Brasilien gick hela vägen till finalen och där slog Italien efter straffar. Som pappa har den i dag 49-årige brassen också fostrat två av världens mest lovande spelare.

Thiago spelar i dag i det spanska landslaget samt tyska jätten Bayern München. Yngre brodern Rafinha har gjort två landskamper för Brasilien och håller till vardags till i FC Barcelonas a-lag.

”Alla andra skrek och gapade”

Båda fostrades i Barcelonas berömda akademi men Thiago talar hellre om pappa Mazinhos stora betydelse för hans utveckling.

– Han är allt för mig. Ronaldinho är min favoritspelare och Pep (Guardiola) har haft en stor del i min utveckling men utan min pappa hade jag inte varit någonting, säger Thiago till Daily Mail.

Så vad var det då Mazinho gjorde så bra för att få sönerna att både älska sin fotboll och samtidigt utvecklas inom den genom att hela tiden ta nya kliv och spränga gränser?

– Jag kommer ihåg när vi spelade som barn och de andra papporna stod på sidlinjen och skrek. De gapade. Men min pappa satt bara still och tittade på. Sedan, när matchen var över, så kom han fram och sa något litet. Ett kort råd, inget mer.

– Så fort jag hade chansen såg jag honom träna. Jag missade det aldrig. Han var min idol. Han lärde mig hur en fotbollsspelare uppför sig på planen och hur han uppför sig utanför den.