Karl-Erik Nilsson: ”Är rejält besviken”

Kan välja Infantino i stället: ”Väldigt gott intryck”

Foto: TT
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.
FOTBOLL

Domen mot Michel Platini och Sepp Blatter innebär att den förre Uefa-ordföranden Platini inte kan ta över presidentrollen inom Fifa.

Nu lanserar svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson Uefas generalsekreterare Gianni Infantino som ny presidentkandidat.

– Vi är den enda konstellationen som mött samtliga kandidater öga mot öga.

Sepp Blatter, 79 och Michel Platini, 60, stängs av från all fotboll i åtta år framåt.

Domen betyder att Michel Platini, en av favoriterna innan avstängningen började att gälla, inte kan ställa upp som kandidat att ta över efter Blatter som ny ordförande i Fifa i valet den 26 februari 2016.

– Jag är inte överraskad, men rejält besviken. Men känner sig väldigt besviken på sina företrädare som blivit valda till hedersuppdrag och så slutar det så här. Det känns ju bedrövligt, säger svenska fotbollsförbundets Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

”Var ganska säker”

Platini drogs in i Fifa-skandalen efter att ha tagit emot en lön på 17,2 miljoner kronor år 2011 för ett arbete som var utfört tolv år tidigare.

– Det är förbaskat skönt att systemet fungerar även om det känns lite underligt. Men det känns skönt att även de högst uppsatta personerna kan åka fast, säger Karl-Erik Nilsson.

SvFF-ordföranden vill inte spekulera i anledningarna till att straffet blev åtta år och inte livstid, men är inte förvånad över att Platini fälldes.

– Om jag ska vara ärlig så var jag ganska säker på att de skulle dömas redan när avstängningarna kom. Man vidtar inte sådana åtgärder att man stänger av en ordförande utan att man har väldigt gott om fötterna.

Infantino ligger bra till

I stället lanserar nu SvFF:s ordförande Uefas generalsekreterare Gianni Infantino som en tänkbar kandidat att ta över efter Blatter som ordförande.

Tillsammans med de övriga nordiska länderna har Nilsson träffat samtliga fem kandidater och han visar öppet sitt stöd för Infantino.

– Vi är den enda konstellationen som mött samtliga kandidater öga mot öga och jag fick ett väldigt gott intryck. Nu får vi se om de andra nordiska länderna håller med mig, men han är nära fotbollen och kan den europeiska fotbollen.

Den kommande Fifa-presidenten väljs den 26 februari 2016.

–  Det kommer att bli en jätteviktig dag för hela fotbollen, det kommer vara en del i ett reningsbad. Det ska gå att förändra synen på Fifa. Vi såg IOK (internationella olympiska kommittén) ha samma problematik för några år sedan, men det kommer att ta tid, så nedsvärtat är Fifa nu ...