”Allt jag stred för var inte förgäves”

Johansson: 17 miljoner är ganska bra betalt för en veckas jobb

Foto: Foto: Robin Lorenz-Allard
Lennart Johansson.
FOTBOLL

1998 förlorade Lennart Johansson Fifa-valet mot Sepp Blatter och 2007 Uefa-valet mot Michel Platini.

Nu gläds 86-åringen över att sanningen om de båda fotbollspamparna kommit fram.

– Allt jag anmärkte på, allt jag stred för, det har jag inte gjort förgäves, säger Johansson till Expressen.

Sepp Blatter och Michel Platini stängs av i åtta år från all fotbollsaktivitet. I praktiken livstidsstraff tror förre Uefa-ordföranden Lennart Johansson.

”Känner ingen segervittring”

Svensken, som förlorade Fifa-valet mot Sepp Blatter 1998 med röstsiffrorna 111-80, ser också straffet som en upprättelse. Valet omgavs av anklagelser om mutbrott.

– Jag känner ingen segervittring, men jag tycker att jag har fått rätt i efterhand. Allt jag anmärkte på, allt jag stred för, det har jag inte gjort förgäves. Sanningen kommer alltid fram till sist och det har den gjort nu. I övrigt känner jag ingen tillfredsställelse, säger 86-åringen till Expressen.

Blatter samt Platini stängs av för en utbetalning från Fifa-presidenten till Uefa-pampen på drygt 17 miljoner kronor 2011 vars syfte aldrig noterats i skrift. Blatter har i efterhand hävdat att det handlade om en muntlig överenskommelse för arbete Platini gjorde 1998-2002.

På sin presskonferens på måndagen hävdade Sepp Blatter, till sitt eget försvar, att den muntliga överenskommelsen bekräftats på ett Uefa-möte i Stockholm den 12 november 1998. Det menar Lennart Johansson är en ren lögn.

– Mötet kom jag ihåg. Men det talades inte om den saken. Han säger nu att han då sa att Platini skulle bli sportdirektör. Men jag har kollat med andra som var där. Ingen har hört talas om detta. Det är en ren lögn.

”Kommer smitta av sig”

Johansson, som styrde Uefa 1990-2007, tror att vägen tillbaka för fotbollens ledande organisationer är lång.

– Det kommer att ske först när man sett till att folk med ett otalt rykte om sig sitter på ledarposterna. Folk som inte har varit inblandade i korruption. Då kommer det att smitta av sig ganska fort och det blir ett nytt uppvaknande. Kanske ska vi inte ta någon från fotbollens inre krets, utan någon utifrån som har ett rykte om sig att vara en rejäl människa. Man behöver inte vara fotbollsspecialist för att leda en administration.