Helt nya regler – redan om ett år?

Då tar de beslut om fotbollens framtid

Foto: TT
Nu kan reglerna vid byte och skador förändras
FOTBOLL

Förslagen ligger redan på bordet.

I mars månad samlas Fifas tekniska kommitté för att ta beslut.

Då kan flera nya regler införas i fotbollen.

Konservativa fotbollskonnässörer vill nog slut läsa här.

Fortsätter ni längre finns risk att ni blir besvikna.

Fifas tekniska kommitté (Ifab) har nämligen fått en rad förslag till regelförändringar att ta ställning till – däribland ett förslag om att utöka videoteknologin inom världsfotbollen.

Ska experimentera

Flera av Europas största ligor har redan infört så kallade ”målkameror” – till för att avgöra om bollen passerat mållinjen eller inte – och nu öppnar Fifa för att utöka videoteknologin inom fotbollen så att även andra situationer ska kunna videogranskas.

”Ifab undersöker just nu de tänkbara alternativen och ser över hur de i så fall skulle kunna testas. Klart är att experiment behöver genomföras innan något beslut fattas”, skriver Fifa i ett uttalande, enligt AP.

Nya byten?

En annan regel som utreds är möjligheten att – tillfälligt – ersätta en skadad spelare. I praktiken skulle det fungera som så att en spelare som får behandling längs sidlinjen kan ersättas av en annan, som sedan återgår till bänken om den skadade spelaren blir tillgänglig för spel igen. Detta utan att laget förbrukar ett av sina tre byten.

Man öppnar även för möjligheten att utöka antal byten från tre till fyra.

Samtliga förslag ska börja analyseras noggrant redan i januari månad, och i mars samlas Ifab för att fatta beslut. De beslut som klubbas igenom börjar gälla redan nästa säsong.