Löfven till Emilia, 9: ”Ja, det är orättvist”

Skickade brev till statsministern – och fick svar

Foto: SVERIGES RADIO/JOEL SEGERDAHL
Emilia Öhberg, 9, skickade brev till Stefan Löfven och frågade: Varför tjänar damfotbollsspelare mindre än herrarna?
FOTBOLL

Forwarden Emilia Öhberg, 9, drömmer om att bli fotbollsproffs men har länge undrat; varför tjänar damfotbollsspelare mindre än herrarna?

Hon tog frågan till Stefan Löfven.

Och fick svar.

– Ja, jag blev nöjd med svaret, säger hon till Sportbladet.

Emilia Öhberg är en sportig tjej som bär på den stora fotbollsdrömmen att bli proffs. Till vardags spelar hon som forward i den lokala, sammanslagna klubben Nor IK/Edsvalla IF, men i sin jakt på drömmen har hon burit med sig den stora frågan: Hur kommer det sig att kvinnliga fotbollsspelare tjänar mindre än vad männen gör?

Efter att ha sett på Lilla Aktuellt hur flera skickat in sina brev till statsministern Stefan Löfven och fått svar på sina frågor, bestämde hon sig för att skriva ett själv.

– Jag brukar kolla (på Lilla Aktuellt) och se många som skickar in till honom och länge undrat om den här frågan, så då gjorde jag det, säger Emilia Öhberg.

"Borde få lika mycket"

I brevet till Stefan Löfven skriver bland annat Emilia Öhberg att hon tycker att "de borde få lika mycket" och "undrar om det går att ändra på det". Och svaret kom från statsministern. Han skrev i sitt svar att han håller med i det hon skriver och att de "har fokus på jämställdhet i allt de gör" i regeringen.

Hon blev nöjd med svaret från Stefan Löfven.

– Ja, jag blev nöjd med svaret. Han skriver ju att han jobbar på det och det blev jag nöjd över.

Mamma Marie Öhberg är stolt över dotterns beslutsamhet att skicka brevet till Stefan Löfven, och var också nöjd med svaret hon fick från Sveriges statsminister.
– Det var ett bra svar, sen är det nog svårt att ändra på det, säger Marie Öhberg.

– Det är kul att hon engagerar sig, idrotten är bra för barnen också.

Inga fler frågor till Löfven

Att hon tycker det är kul med idrott råder det inte heller någon tvekan om. I vinter är det både innebandy och simning som gäller och givetvis väntar vidare spel i anfallet för fotbollslaget Nor IK/Edsvalla IF.

Men det återstår att se om Emilia Öhberg får sin dröm uppfylld – och om hon i framtiden kommer ställa fler frågor till Stefan Löfven.

– Om jag kommer på något så kanske jag gör det, men jag kommer inte på någonting nu, säger Emilia Öhberg.

FAKTA

Emilias och Stefans brev

Emilia Öhbergs brev:

Hej Stefan! Jag undrar varför inte tjejer och pojkar får lika mycket lön i fotboll och innebandy. Pojkarna får ju mer än tjejerna. De borde få lika mycket, för jag vill bli fotbollsproffs när jag blir stor. Jag undrar om det går att ändra på det.

Hälsningar Emilia Öhberg. Jag är nio år.

Stefan Löfvens svar:

Hej Emilia.
Tack för ditt brev. Det är roligt att läsa att du vill bli fotbollsproffs, det ville jag också när jag var liten.
Du undrar varför killar får mer i lön än tjejer inom fotboll och innebandy och om det går att ändra på det. Jag håller med dig om att det är väldigt orättvist att tjejer och killar tjänar olika mycket trots att de arbetar med samma sak. Sveriges regering är en feministisk regering vilket innebär att vi har fokus på jämställdhet i allt vi gör. Jämställdhet innebär att tjejer och killar ska ha samma möjligheter. Lika lön för lika arbete är en viktig del av vårt jämställdhetsarbete.
Tack igen för ditt brev och  lycka till med idrottandet!
Vänliga hälsningar Stefan Löfven

ARTIKELN HANDLAR OM