”Det är ovärdigt att Afrika uppträder så”

Touré rasande efter prisutdelningen: Är en skam

Foto: TT
Yaya Touré ledde Elfenbenskusten till segern i Afrikanska mästerskapen - men det räckte inte för att få priset som Afrikas bäste spelare.
FOTBOLL

Efter fyra raka titlar petades Yaya Touré från tronen som Afrikas bäste spelare.

Nu rasar veteranen mot valet att utse Pierre-Emerick Aubameyang till kontinentens bäste.

– Det här är en skam för Afrika, säger Touré enligt L'Equipe.

Yaya Touré ledde i februari förra året Elfenbenskusten till segern i Afrikanska mästerskapen och räknade därmed med att återigen utses till kontinentens bäste spelare. 32-åringen hade vunnit priset fyra gånger i rad, de senaste åren dessutom i överlägsen stil.

”Det är sorgligt”

Men när vinnaren presenterades på torsdagen stod det klart att Touré förlorat omröstningen med 136 röster mot Borussia Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyangs 143. Något som fick Touré att rasa.

– Jag är extremt besviken. Det är sorgligt att det är så här Afrika reagerar. De värderar aldrig det afrikanska, säger Touré enligt L'Equipe.

”Det skrämmer mig”

Det som väcker 32-åringens ilska är att Aubameyang får priset trots att hans Gabon åkte ut redan i gruppspelet i Afrikanska mästerskapen. En turnering Touré menar ska värderas högre än Aubameyangs imponerande insatser i ligapselet för tyska Borussia Dortmund.

– Det här är en skam för Afrika. Att vi uppträder på det här sättet är ovärdigt. Men vad kan vi göra? Vi afrikaner visar aldrig att Afrika är viktigt för oss. Vi fokuserar mer på det som händer utanför kontinenten. Det är vad som skrämmer mig, säger Touré enligt L'Equipe.