Jättefyndet få ens har hört talas om

Presenterades framför element – nu Arsenals mest omtalade talang

FOTBOLL

Han fyndades på rea, tog med sig sina föräldrar till London och presenterades framför ett element.

Sedan kom matchen som förvandlade Jeff Reine-Adelaide från superdoldis till Arsenals mest omtalade talang.
Nu väntar alla ivrigt på att Arsene Wenger ska slå upp portarna till klubbens framtid på vid gavel.

– Reine-Adelaide är speciell. Han är en stor talang men fortfarande bara 17 år, det ska vi inte glömma. Samtidigt kommer jag inte ihåg att jag kunde spela så när jag var 17 år.

Orden är Arsene Wengers och uttalades efter träningsmatchen i Emirates Cup mot tyska Wolfsburg i somras. Det förvandlade över en natt Jeff Reine-Adelaide från superdoldis till Arsenals mest omtalade ungdomsspelare.

Grävt sin egen grav

För det var knappast med pukor och trumpeter som Arsenal rullade in 17-åringen från franska Lens under sommaren. London-klubben stal såväl Reine-Adelaide som lagkamraten Yassin Fortune för en kombinerad summa av 37 miljoner kronor och en bild från presentationen visar hur duon poserar med bakåtvända Arsenal-tröjor framför ett element.

Den franska klubben hade, efter stora ekonomiska problem, åkt ur Ligue 1 och det öppnade för rejäl rea-shopping. I ett slag förlorade Lens därmed inte bara sin plats i franska högstaligan utan även sina två största talanger. Men de hade knappast något val.

Klubben hade grävt sin egen grav med en vårdslös ekonomisk styrning. Det var också den som tvingade dem att offra Jeff Reine-Adelaïde. Ett tungt slag då mittfältaren stått på tillväxt i klubbens akademi från att han var tolv år gammal efter att Lens upptäckt fransmannen i Torcys verksamhet.

– Lens hade följt mig ett tag innan de kom för att scouta mig i en distriktsturnering.. Jag blev utsedd till matchens bäste spelare och sedan kom de till mitt hus för att diskutera med mina föräldrar. Allt gick väldigt snabbt.

”Hade för få spelare”

Talangen fick sedan i lugn och ro utvecklas i klubbens berömda akademi samtidigt som han även tog plats i de franska ungdomslandslagen. Med U17-landslaget har Reine-Adelaide vunnit EM och tagit sig till åttondelsfinal i VM.

Lens plan var att på sikt skola in mittfältaren som framtidens bärande pjäs i a-laget. precis som de tidigare lyckats göra med Geoffrey Kondogbia och Raphael Varane. Men ödet, och Lens ekonomer, ville annat.

– Lens spelade i Ligue 1 men hade ekonomiska problem. De hade inte tillräckligt många spelare för att konkurrera. Vi låg i botten nästan hela säsongen och lyckades inte rädda klubben från nedflyttning. Så jag hade tur att Arsenal lade ett bud sen. Jag kunde ha spelat i den franska andraligan annars. Jag är tacksam över att vara här istället.

Det är samtidigt en sanning med modifikation. Barcelona hade scoutat mittfältaren och även Chelsea påstås ha funnits med i jakten. Men när Arsenal kom in fanns det bara ett alternativ för 17-åringen.

– Arsenal är en institution. Jag har alltid följt den klubben med stor glädje och vet hur laget spelar. När jag diskuterade flytten med mina föräldrar fastnade vi snabbt för Arsenal eftersom jag tror att filosofin som Mr Wenger representerar passar mig. Jag gillar lagets passningsspel och att de har ett stort förtroende för yngre spelare. Det var ett logiskt val för mig.

”Måste planera din karriär”

Det som utmärker Jeff Reine-Adelaide utanför planen är också hans professionalitet. Efter att ha funderat igenom valet av ny klubb noga flyttade inte fransmannen ensam till England. Med sig tog han båda sina föräldrar samt förlängde samarbetet med sin personlige tränare Patrice Moyson.

– Du måste planera en karriär och jag försöker göra allt jag kan så att jag inte har något att ångra efteråt.

Där och då var det dock knappast någon som höjde på ögonbrynen över talangens flytt till London. Arsenal-fansen är vana vid att Arsene Wenger hämtar in ungdomsspelare från Frankrike och även fast tränaren har ett gott rykte om att lyckas få upp imponerade många till a-laget så är det långt många fler som faller bort längs vägen.

Jeff Reine-Adelaide var också realistisk med sina målsättningar för den första säsongen i London.

– Jag ska bara tänka på fotbollen. Jag ska jobba hårt, försöka utvecklas, lära av andra och respektera mina lagkamrater. Jag hoppas att jag kan glänsa i U21-laget och kanske få spela några matcher med seniorlaget.

Men det skulle inte dröja länge innan verkligheten återigen förändrades för Jeff Reine-Adelaide.

Den 26 juli skulle Arsenal möta Wolfsburg i träningsturneringen Emirates Cup och efter ett imponerande inhopp mot Lyon valde Wenger att ge Reine-Adelaide chansen från start. 17-åringen tackade för förtroendet genom att gång på gång sätta Wolfsburg-försvaret i problem och assistera till matchens enda mål.

På läktarna på Emirates satt tusentals supportrar och tyckte sig se en ny Jack Wilshere.

Arteta: Har något speciellt

Den engelske landslagsmannen slog igenom stort i just Emirates Cup när han som 17-åring blev utsedd till matchens bäste spelare i båda turneringens matcher, mot Atlético Madrid och Glasgow Rangers, 2009.

– Han påminner mig om en ung Wayne Rooney när han slog igenom. Hans övertygelse och positiva attityd att hela tiden ta sig framåt. Han har fortfarande mycket att lära i lagspelet och samarbetet med sina lagkamrater men det finns en fantastisk grund där, sa Wenger efter Wilsheres uppvisning 2009.

Efter Jeff Reine-Adelaides insats östes liknande lovord över honom.

– Han är fortfarande bara 17 år men ser väldigt lovande ut. I vissa situationer ser han fortfarande ut som en 17-åring men i andra visade han stor potential. Fysiskt är han också extremt välutvecklad för sin ålder. Jag är säker på att han lärt sig mycket under de här dagarna, sa Wenger.

– För att vara 17 år så är han väldigt trygg med bollen och han vill verkligen utvecklas också. Det är viktigt. Det är alltid härligt att se en ung spelare som inte är rädd för bollen. Om han gör fel så vill han ändå ha den tillbaka. Det är ett bra tecken, sa Theo Walcott.

– Han har allt som krävs för att bli en bra spelare. Han är fortfarande ung men lär sig snabbt och lyssnar på folk. Han gör det väldigt bra och när han tränar med oss kan du se att han är bekväm på den nivån. Jag tror verkligen att han älskar det här och om han bara får tid på sig är jag säker på att han kommer få en väldigt fin karriär. För han har något speciellt, sa Mikel Arteta.

”Brukar bara skriva om superstjärnor”

Stora ord att höra för en tidigare okänd fotbollstalang. Plötsligt återfanns också 17-åringen, som fortfarande saknar en Wikipedia-sida och bara har knappt 6000 följare på Twitter, överallt i de brittiska tidningarna.

– Jag var väldigt lycklig och fansen verkade också nöjda. Alla verkade faktiskt glada för min skull, inklusive tränaren vilket är viktigt. Men det är självklart en märklig känsla, media brukar bara skriva om superstjärnor. Jag var väldigt överraskad men såklart lycklig. Men mina föräldrar sa att jag inte åstadkommit någonting, att jag måste behålla fötterna på jorden och fortsätta jobba hårt.

Ett så plötsligt genombrott med uppmärksamheten som följer skapar också risker för en ung fotbollsspelare. Direkt efter matchen mot Wolfsburg var därför Arsene Wenger tydlig med att Jeff Reine-Adelaide nu skulle stängas in och få fortsätta utvecklas i lugn och ro.

– Han är 17 år och ser väldigt lovande ut men han måste jobba med Arsenal i ett år nu och kommer inte lånas ut. Han ska träna med förstalaget och spela i U21 för att utvecklas. Han har en fantastisk potential men han kommer stanna med oss, sa Wenger.

Kommer han spela den här säsongen?

– Jag vet inte. Ärligt talat så vet jag inte.

Sedan dess har också grindarna varit stängda. 17-åringen inkluderades i Arsenals Champions League-trupp och har suttit på bänken i såväl CL som i Premier League men utan att få göra något inhopp. Men för några dagar sedan gläntade Wenger till sist på portarna igen.

81 minuter in i FA-cupsegern mot Sunderland fick 17-åringen göra entré när han ersatte Joel Campbell. För få minuter för att egentligen göra något avtryck men ett symboliskt byte och en belöning för Reine-Adelaides hårda arbete bakom kulisserna under hösten.

Till stormatchen mot Liverpool förväntas 17-åringen återigen ta plats på bänken men speltid är knappast aktuellt. Istället får Arsenal-fansen fortsätta att otåligt vänta på Jeff Reine-Adelaides riktiga chans.

För när Arsene Wenger väl slår upp grindarna på vid gavel förväntar sig alla något alldeles extra. Inklusive huvudpersonen själv.

– Först vill jag lyckas i Arsenal och sedan har jag, som alla fotbollsspelare, stora ambitioner. Jag vill vinna titlar och drömmer såklart om... Ballon d'Or, VM och Champions League. Jag vill uppleva stora ögonblick och inom fotbollen kan allt hända.

Källor: The Guardian, Telegraph, Arsenal.com, Onze Mondial, The Mirror