Uppgifter: IS planerade Parisliknande attack

FOTBOLL

Gårdagens derby mellan Fenerbahce och Galatasaray ställdes in på grund av terrorhot.

Enligt uppgifter ska IS ha planerat en attack likt den i Paris i november.

Detta påverkar inte torsdagens landskamp mellan Turkiet och Sverige.

– Vår samlade bedömning är att vi ska åka, säger presschefen Niklas Bodell.

Det är turkiska tidningen Hurriyet Daily News som rapporterar att orsaken till att söndagens derby ställdes in berodde på att IS planerade en attack.

Uppgifterna kommer från centralt placerade underrättelsekällor, enligt tidningen. IS planerade att genomföra en attack mot publiken när derbyt mellan Fenerbahce och Galatasaray var slut.

Publiken målet

Målet skulle vara publiken som lämnade stadion Telekom Arena i Istanbul, skriver tidningen. Attacken skulle ske genom en självmordbombare smällde av en bomb och sedan skulle IS-terrorister öppna eld.

Det finns flera likheter med terrorattentatet vid Stade de France i Paris 13 november. Där dog tre självmordsbombare och en civilperson.

I lördags dog fem personer och 36 skadades efter en attack på affärsgatan İstiklal i centrala Istanbul. Minst 28 personer dog efter en terrorattack i Ankara 13 mars. Över 60 personer skadades i bilbomben.

Snart match mot Sverige

På torsdag möts Sveriges och Turkiets fotbollslandslag i Antalya. Det är ännu oklart om söndagens inställda derby påverkar matchen.

– Vi har fått den senaste informationen från media. Vad det turkiska förbundet säger och inte säger är svårt att bedöma. Men vi har läst i media och tagit del av det och håller på att prata med turkarna just nu, säger Anders Sigurdson, landslagets säkerhetschef.

Landslagets presschef Niklas Bodell bekräftar för Sportbladet att man i nuläget planerar att åka till Turkiet som planerat.

– Vår samlade bedömning är att vi ska åka, säger Niklas Bodell.

ARTIKELN HANDLAR OM