Sveriges val efter Platini: En sloven

Vill ha Aleksander Čeferin som Uefa-president

Foto: TT
Luis Figo.
FOTBOLL

Slovenen Aleksander Čeferin.

Det är det svenska valet för ny Uefa-ordförande efter Michel Platini.

– Överenskommelse sjösattes i samband med måndagens träningsmatch mot Slovenien, säger Karl-Erik Nilsson.

Den 14 september ska en ny president i Uefa utses.

Förre Uefa-presidenten Michel Platini tvingades i maj avgå efter att ha stängts av i fyra år för otillåtna penningtransaktioner på runt 27 miljoner kronor.

Och de nordiska länderna Danmark, Finland, Norge och Sverige har tillsammans lanserat slovenen Aleksander Čeferins namn som ny Uefa-president.

– Jag är glad och stolt över att vi i Skandinavien tagit ett initiativ som kan ge UEFA en nystart och att vi är med och skapar förutsättningar för ett yngre och modernare ledarskap, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till förbundets hemsida.

Valde bort Figo

Čeferin är i dagsläget ordförande för det slovenska fotbollförbundet.

– Vi har haft mycket positiva samtal med Aleksander Čeferin under en längre period och slutlig överenskommelse sjösattes i samband med måndagens träningsmatch mot Slovenien. Jag är säker på att flera av UEFA:s medlemsländer kommer att följa efter detta skandinaviska initiativ redan i närtid, säger Karl-Erik Nilsson.

Danska fotbollförbundets ordförande Jesper Möller berättar för BT att den främste kandidaten till Fifavalet från de nordiska länderna är portugisen Luis Figo – med kopplingar till Sverige då han har en svensk fru.

ARTIKELN HANDLAR OM