Kennedys kritik efter ungdomsskandalen

Kennedy Bakircioglus öppna brev: ”Är inte bra...”

1 av 2
FOTBOLL

Ett av Hammarbys ungdomslag var inblandat i en skandal under helgen.

Nu riktar Hammarbystjärnan Kennedy Bakircioglu kritik mot laget i ett öppet brev.

”Det är inget bra beslut att en ledare går in och bråkar med en domare så att det blir tumult”, skriver han.

Det var under söndagen som ett av Hammarbys ungdomslag spelade en turnering som slutade i tumultartade scener.

Enligt vittnen ska en Hammarbyledare ha utdelat en skallning mot domaren för en utebliven straff varpå ett stort slagsmål med domare, tränare och föräldrar utbröt där en förälder bröt benet på två ställen.

– Det som har hänt är tragiskt. Jag har jobbat med det här i femton år och aldrig hört om något liknande. Det är en chock, sa Hammarbys föreningschef Peter Kleve.

”Tillhör inte fotbollen”

Nu riktar Hammarbystjärnan Kennedy Bakircioglu kritik mot laget.

I ett öppet brev, publicerat på Dagens Nyheter, tar han avstånd från lagets agerande.

”Det är inget bra beslut att en ledare går in och bråkar med en domare så att det blir tumult, sånt får man inte hålla på med som ledare för ett lag, framför allt inte när det handlar om ungdomar. Att dessutom Hammarby är inblandat är inte bra, klubben står inte bakom det på något sätt, det tillhör inte fotbollen”, skriver Hammarbykaptenen.

Hammarby har polisanmält domaren – som hävdar att han använt sig av självförsvar.

Och domaren har svarat med att polisanmäla en tränare och en förälder.

”Föräldrarna har ett stort ansvar och ska visa en bra sida som supportrar. Man kan inte bete sig på ett konstigt sätt, jag tror inte att det uppskattas av barnen, det ger ingen bra bild. Många kommer att bli skraja och kan tycka att det är läskigt att spela fotboll. Ledare och föräldrar har ett väldigt stort ansvar i barnuppfostran”, tycker Bakircioglü.

”Ska känna sig trygg”

Hammarbykaptenen, som själv har en fyraårig son som spelar fotboll i ett annat av Hammarbys ungdomslag, tycker att ungdomsfotbollen ska spelas med glädje.

”Han älskar fotboll och är på alla mina matcher. Hela familjen går och de ska kunna känna sig trygga, det gäller ungdomsfotbollen också.”

FAKTA

Kennedy Bakircioglüs öppna brev:

”Jag hörde om det som hände i Åkersberga och att det var elva- och tolvåringar som spelade. Det är inget bra beslut att en ledare går in och bråkar med en domare så att det blir tumult, sånt får man inte hålla på med som ledare för ett lag, framför allt inte när det handlar om ungdomar.

Att dessutom Hammarby är inblandat är inte bra, klubben står inte bakom det på något sätt, det tillhör inte fotbollen.

Föräldrarna har ett stort ansvar och ska visa en bra sida som supportrar. Man kan inte bete sig på ett konstigt sätt, jag tror inte att det uppskattas av barnen, det ger ingen bra bild. Många kommer att bli skraja och kan tycka att det är läskigt att spela fotboll. Ledare och föräldrar har ett väldigt stort ansvar i barnuppfostran.

Vuxna ska vara bra förebilder, vi ville ha straff mot Elfsborg men man måste ha klart för sig att domaren kan göra fel. Att det blir så allvarligt som i ungdomsmatchen får bara inte ske, det är väldigt tråkigt. Man ska stödja sitt lag och sitt barn på ett bra sätt och inget mer.

Vi spelare måste också vara bra förebilder, en vacker dag ska de kanske spela i Hammarbys A-lag och då är vi exempel på hur man uppträder. Mats Solheim fick ju samma dag som det här hände priset som årets värdegrundsspelare i A-laget, han är ett bra föredöme och en bra kamrat.

Att ungdomsspelare i Hammarby utses till värdegrundsspelare är väldigt smart, då ser de andra att om man är en bra kamrat och en sjyst spelare så kan man få en utmärkelse, det smittar av sig.

Vi vill inte ha massa folk som bråkar och beter sig illa på matcherna, vi kan visa att vi inte gillar det, sedan kan man hoppas att de andra följer det. Vi gör ju så gott vi kan.

Leo som är fyra år spelar i ett knattelag i Hammarby där andra är lite äldre än honom. Jag tittar på hans träningar på onsdagar och är engagerad men det viktigaste för mig är att min son tycker att det är kul att spela fotboll. Han älskar fotboll och är på alla mina matcher. Hela familjen går och de ska kunna känna sig trygga, det gäller ungdomsfotbollen också.

Man ska tycka att fotboll är kul, det ska finnas glädje på plan och vid sidan av.”

Kennedy Bakircioglü, lagkapten Hammarbys A-lag.

Brevet publicerades på Dagens Nyheter.