”Ska inte du vara hemma & se på Melodifestivalen?”

Succétränaren: Trodde att vi kommit längre i vårt samhälle 2016

Foto: Bildbyrån
Elin Magnusson.
FOTBOLL

För ett år sedan blev Elin Magnusson klar som herrlagstränare i divison 4.

I dag har hon vunnit serien överlägset.

Men det har inte kommit utan prövningar.

– Jag trodde att vi kommit längre i vårt samhälle 2016, säger hon till Nerikes Allehanda.

För lite mer än ett år sedan blev Elin Magnusson uppmärksammad när hon lade skorna på hyllan efter en 17 år lång spelarkarriär i KIF Örebro.

Inte långt därefter fick hon återigen rubriker när hon istället tog över herrlaget Yxhults IK i division 4 - som en av landets få kvinnliga herrlagstränare.

Spydiga kommentarer

Laget från Kumla har gått som tåget under Magnussons ledning och när säsongen 2016 nyligen summerades hade klubben tagit 18 vinster av 22 möjliga. En överlägsen serieseger.

Men succén till trots har året inte enbart varit en dans på rosor. Att vara något så ovanligt som en kvinnlig tränare inom herrfotbollen har haft sina, inte helt förväntade, nackdelar.

– Jag var kanske lite naiv när jag klev in i det här, men jag trodde faktiskt att vi kommit längre i vårt samhälle 2016 än jag tvingats inse att vi gjort. Det har varit en hel del konstiga kommentarer, säger Magnusson till Nerikes Allehanda.

– Redan på försäsongen var vi i Eskilstuna och spelade en träningsmatch. Det andra lagets tränare verkade inte fatta att det var jag som var tränaren. De snackade med vår materialare, tittade knappt på mig förrän en av dem vände sig och sa: "Ska inte du vara hemma och kolla på Melodifestivalen".

Ger inte upp

Det skulle bli en utav de första, men långt ifrån den sista, spydiga kommentaren som Magnussons fick ta emot under säsongens gång. Men det stoppade varken henne eller Yxhult.

När seriesegern säkrades med två omgångar kvar blev Elin den första kvinnan någonsin i Örebro län att leda ett herrlag till serieseger.

Och hon tycks inte ge sig där.

– Eftersom jag fortfarande får frågor och reaktioner så måste det väl betyda något för andra. Så jag försöker se det som något positivt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM