Damlaget lämnar Sirius efter striderna

Sirius herrar till allsvenskan – då lämnar damlaget föreningen

Foto: Foto: Björn Pettersson.
FOTBOLL

Sirius herrar har precis nått allsvenskan.

Nu väljer damlaget att lämna organisationen och bli en egen förening.

– Ett sätt för oss att få fullt fokus på vår verksamhet på ett sätt som inte är möjligt inom ramarna för Sirius Fotbolls verksamhet, säger tränaren Fredrik Bernhardsson.

Sirius damlag och herrlag jagade båda avancemang till högstaligorna den här säsongen och för herrlaget gick det vägen.

Men jakten på toppen fick förra säsongen konsekvenser för damlaget – som "portades" från träningsplanen, naturgräsplanen Löten.

"Naturlig prioritering"

– Planen för klen och vi kan inte ha två verksamheter där. Jag vet att alla inte är lyckliga över den bedömningen, men så är det. Det är planbristen i Uppsala som gör att det ser ut såhär, sa dåvarande vd:n Ola Andersson till UNT om beslutet.

Damlaget tvingades till en plan flera mil bort men Andersson tyckte aldrig att beslutet var svårt.

– Det känns ganska naturligt och prioriteringen är att herrarna går först. Om vi inte spelar i superettan eller allsvenskan så kan vi inte ha något damlag, så är det, sa han.

Det har också funnits uppror mot ledningen.

– Allt vi har byggt upp de senare åren är förstört, har en spelare, som ville vara anonym, tidigare sagt till UNT.

Och när herrlaget nu tar steget upp till allsvenskan tar damlaget, som slutar fyra i elitettan, steget från föreningen.

Blir Uppsala DFF

Från och med årsskiftet blir Sirius förmodligen Uppsala DFF, arbetsnamnet för den nya organisationen. Tränaren Fredrik Bernhardsson har varit drivande och även Sirius F19-lag följer med till den nya föreningen.

– Det finns i dag inte förutsättningar för att bedriva en verksamhet med två lag i landets högsta serier för dam och herr, inom Sirius Fotboll. Med den här lösningen kan vi få en dedikerad organisation som ger oss större möjligheter att nå vårt mål att bli ett stabilt lag i allsvenskan, säger Bernhardsson till klubbens hemsida.

– Det handlar inte på något sätt om någon missnöjesaktion utan ett sätt för oss att få fullt fokus på vår verksamhet på ett sätt som inte är möjligt inom ramarna för Sirius Fotbolls verksamhet.