Rumänske VM-hjälten död – 44 år gammal

”Jag är chockad”

FOTBOLL

Den rumänska “gyllene generationen” i fotboll har sorg.

Försvarshjälten från VM 1994 Daniel Prodan har gått bort – endast 44 år gammal.

– Jag är chockad, det är allt jag kan säga just nu, säger landslagskamraten Florin Prunea till rumänska Prosport.

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Prodan, Rumänien.

För många svenskar ligger minnena från VM 1994 fortfarande nära – den varma sommaren när den lilla fotbollsnationen Sverige skakade Brasilien och placerade sig som trea i världen. För Rumänien är det turneringen där det skulle hända men där straffsparksläggningen, mot just Sverige, i kvartsfinalen krossade drömmen.

Drabbades av hjärtattack

Rumänien hade fått fram en sällsynt talangfull skara fotbollsspelare, i hemlandet kallat “den gyllene generationen”, med superstjärnan Gheorghe Hagi i spetsen. Men trots att den riktigt stora framgången uteblev lärde sig rumänerna att älska laget.

Det är därför ett Rumänien i sorg som tar emot nyheten att försvararen från den gyllene generationen Daniel Prodan gått bort endast 44 år gammal. Prodan drabbades av en hjärtattack i sitt hem på onsdagskvällen och avled trots intensiva försök från den utryckande sjukvårdspersonalen att rädda hans liv.

”Pratade med hans fru”

– Jag pratade med hans fru i telefonen för bara några minuter sedan... Vad kan jag säga? Jag är chockad. Han var min lagkamrat i landslaget och jag har aldrig hört något om att han haft några hälsoproblem. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger landslagskamraten från VM94 Florin Prunea till rumänska Prosport.

Daniel Prodan spelade totalt 54 landskamper för Rumänien och har klubblagsmeriter från bland annat Steaua Bukarest och Atlético Madrid.