Lagrell till attack på TV4-profilen

"Olof Lundh vill bara sälja fler exemplar av sin bok"

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

TV4-profilen Olof Lundh anklagar Lars-Åke Lagrell för att aktivt eftersöka skandaler kring honom.

Nu kontrar den tidigare ordföranden för Svenska Fotbollförbundet.

– Det är bara ett utspel av Lundh för att skapa intresse och sälja fler exemplar av hans bok, säger Lagrell.

I en intervju med Robert Laul för Sportjournalisternas Klubb Stockholm (SKS) om året med titeln Årets Sportjournalist berättar TV4:s och Fotbollskanalens Olof Lundh hur utmärkelsen gav honom råg i ryggen när han började tvivla på sin yrkesroll.

Men Lundh berättar också om att han fått fiender efter att han skrivit boken "Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll".

En av dem är Lars-Åke Lagrell som under 21 år, 1991-2012, var ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

"På jakt efter mig"

– Jag har förstått att Lars-Åke är missnöjd, att han nu skriver på sina memoarer. En reporter som jobbar för honom har ringt till flera gamla chefer på Expressen, och uttryckligen velat ha skit om mig. Lagrells handgångne man är på jakt efter mig, säger Lundh i intervjun som finns på SKS hemsida.

Lagrell förnekar bestämt anklagelserna när han pratar med Sportbladet:

– Nej, det där stämmer inte alls. Han hävdar att han träffat en öm punkt hos mig med sin bok. Det är ju det handlar om – han försöker få reklam för sin bok och sälja fler exemplar av den.

– Jag har aldrig bett någon gräva fram skit om Olof Lundh. Om jag inte hade varit beredd på den här typen av påhopp så hade jag aldrig kunnat kandidera att bli ordförande i SvFF.

Ni verkar inte helt överens...

– Vi har olika uppfattningar om flera saker. Lundh har varit på något årsmöte med förbundet där han menar att tystnaden berodde på att vi skrämmer folk.

– Jag skrämde f-n ingen. Det var ingen som var rädd för mig. Tystnaden i det fallet tolkade jag som att representanterna var nöjda med året som gått.

Börjat arbeta med bok

Olof Lundh har dock rätt när han i intervjun med Laul avslöjar att Lagrell jobbar på en bok.

– Jag har börjat skriva, men det är inga memoarer. Det är en historieskrivning över stora beslut och händelser som jag var med om under min tid i förbundet, säger Lagrell.

– Hur det var när Örebro SK blev tvångsnedflyttade, när Anders Gustâv (tidigare kommunalråd i Solna) tog initiativ till arenastaden och Friends Arena eller när vi tillsatte nya förbundskaptener och turerna kring Sven-Göran Eriksson. Om hur jag samarbetade med Lennart Johansson, Sune Hellströmer, Mikael Santoft och Lars-Christer Olsson.

– Jag känner att jag har en skyldighet att berätta historien ur fotbollförbundets synvinkel. Annars beskriver andra hur det var. Det finns ju redan böcker från människor som inte var med, men som tror sig veta hur det var. 

 För några år sedan tvekade du kring att skriva en bok eftersom det riskerade att bli en del "påhopp" och utpekande av "vänner och fiender".

– Man kan lösa det genom att koncentrera sig på sakfrågorna, ge folk beröm när det är befogat men inte slå ned på andra människors uppfattningar.

– De personerna kommer jag nog inte ens nämna vid namn.

Utgivning till våren?

Innehållet har än så länge bara skrivits av Lagrell själv. Boken är tänkt att ges ut av Svenska Fotbollförbundet.

– Vi får se vad det blir i slutändan. Om det blir en bok så hoppas jag att den kan vara klar till förbundets årsmöte (normalt i mars månad) 2017, säger Lagrell. 

FAKTA

"SvFF inte så mycket bättre än Fifa och Uefa"

Utdrag ur intervjun med Olof Lundh:

Varför ska folk läsa din bok?

– För att lära sig hur det egentligen går till i svensk fotboll. Jag tror folk är rätt naiva kring den fina familjen fotboll, folkrörelsen. Det går inte till så. Jag har fått många mejl och reaktioner som läst boken och fattat att den folkrörelsen är inte så mycket bättre än Fifa och Uefa. Det är inga resväskor med cash men det är samma typ av kultur. Den kulturen finns i Kommunal, den finns i SCA och den finns i Svenska Fotbollförbundet och i klubbarna.

(...)

– Jag har förstått att Lars-Åke är missnöjd, att han nu skriver på sina memoarer. En reporter som jobbar för honom, har ringt till flera gamla chefer på Expressen, och uttryckligen velat ha skit om mig. Lagrells handgångne man är på jakt efter mig, säger Lundh med ett leende.

Hur ser du på det?

– Det får man acceptera. Jag kan inte ha några synpunkter på det. Jag kan bara konstatera att det är så det går till. Jag har träffat en öm punkt.

Hela intervjun: http://sks.sportjournalisterna.se/?p=201