Presidentdröm – glöm fotbollen…

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet.

Äh, den här helgen har vi sett allt. Eller? Har ni hittat något av minimal betydelse vi råkat missa?

Bank: Moritz Volz kvalar in som världens roligaste högerback.

Jag antar att ni såg pålitliga järngänget Tottenhams drömlir mot Fulham? Vill ni njuta mer ska ni bekanta er med Moritz Volz. Att Fulham-försvararen är David Hasselhoff-fanatiker visste ni redan, men det är på hemsidan volzy.com han kvalar in som världens roligaste högerback. Det är kul när han skriver att hans målfacit är minus ett (ett framåt, två självmål), men roligast är nåt annat. Vad? Jo, Volz egen Sting-cover, med texten: ”See him cycle down ze Fulham Road/His German sausage in his hand/He plays football, but he hardly ever scores/He dreams of Knight Rider and ze fatherland/Ja Ja, he’s an alien, a humorous Westphalian/He’s a German man in west London”.

Niva Så här i Champions League-tider så tyckte jag det kom en del tänkvärda uppgifter från Uefa:s marknadschef Philippe Lefloc´h. Med ena andetaget berättade han om hur arrangemanget runt årets final kommer att inspireras av hans studiebesök till Super Bowl, men med det andra insisterade han att Champions League inte var någon ”kommersiell mässa”. Enligt Lefloc´hs statistik så drabbades man av 220 kommersiella budskap om man såg ett Formel 1-lopp, och 60 likartade meddelanden om man såg en Premier League-match. ”Men i Champions League är du nere i drygt 30 budskap, och då känner du dig inte längre överfallen av reklam”. Är du verkligen helt säker på det, Philippe?

Okej då. Fanns det inget viktigare vi missade?

Bank: Jag har alltid tyckt att Dunga (”Toker”) haft fotbollsvärldens näst mest opassande smeknamn, men så kom den där landskampen mot Portugal senast när han coachade iklädd DEN DÄR skjortan och ? ja, nu vet jag inte längre. Toker fick hela Brasilien att (när de väl hämtat sig efter sitt epileptiska anfall) skrika efter smakpolis. Någon som E-Type eller så. Men i veckan avslöjade Toker varför han valt skjortan. Han ville bara hjälpa sin mode-studerande dotter, som designat den. ”Om inte föräldrar hjälper sina barn är risken större att de börjar med droger” förklarade han. Å andra sidan, om ens barn ritar sådana kläder kanske det redan är för sent?

Niva Att gå in på Hertha Berlins nya hemsida, den som är riktad till klubbens kvinnliga fans. Välkomna ska de vara, till fotbollsvärlden år 2007. På herthafreundin.de finns allt en fotbollstjej kan önska sig – halvnakna spelarbilder, omröstningar om vem i laget som är snyggast, en förklaring av offsideregeln och några matlagningstips. Kanske gömmer sidan någon avancerad ironisk poäng som min tyska inte är tillräckligt bra för att uppfatta, men sorgligt nog befarar jag att den är gjord på allvar. Hertha Berlin tror verkligen att detta är vad fotbollsintresserade tjejer vill ha. Är det jag eller de som har en väldigt skev uppfattning om varför kvinnor ser på fotboll?

Ja. Jo. Men annars då? Var det allt? Eller missade vi något riktigt, riktigt viktigt?

Bank: Han kan misstänkas för att gilla soccer. Det är ett problem.

En insikt om det amerikanska valet. Barack Obama ser ut som det starka demokratiska alternativet, en möjlig svart president. Det finns förstås ett par problem. Som att han kan misstänkas för att gilla soccer. Obama bor i Hyde Park, Chicago. I ett tidigare val användes det som ett motargument. ”Det är inte det riktiga Chicago” sa motkandidaten, och vann. Larry Bennett, politisk forskare, förklarar vad det betydde: ”I Hyde park gillar man sport som cricket eller den där andra sortens fotboll, eller ingen sport alls”. Plötsligt förstår jag varför det var så viktigt för Obama att komma ut som Chicago Bears-fan i vintras. Han ville väl visa att han är en riktig karl.

Niva Jag kan inte låta bli att fascineras av att Roman Abramovitj halkat efter i den ryska rikemansligan. För första gången sedan han köpte Chelsea är ”Röde Roman” inte längre Rysslands rikaste man. Enligt tidningen Pravda är aluminiumkungen Oleg Deripaska numera värd drygt 150 miljarder kronor, vilket ska vara tiotalet miljarder mer än Abramovitj. Och varför bryr vi oss? Tja, bland annat eftersom Deripaska är en stor fotbollsentusiast. Han har tidigare varit insyltad i Krylya Sovetovs styrelse, han äger ett hus i London, och så sent som i höstas påstods han vara på väg att köpa Arsenal. Oleg Deripaska, alltså. Som det brukar heta, lägg namnet på minnet.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank: Helst hade jag hyllat Neville Nevilles son Gary Neville (det där var för roligt för att låta bli) för hans agent-attack, men det är gammalt. Så vi vänder blicken mot Sydafrika i stället, och en storpolitisk debatt om fotbolls-VM. I veckan gick kristdemokraten Kenneth Meshoe ut och ifrågasatte om landet verkligen kan arrangera ett säkert VM 2010. Thabo Mbeki, presidenten, blev vansinnig. ”Sepp Blater skulle säga att han vet att Sydafrikas folk kan ge fotbollsvärlden säkra förhållanden” dundrade han. I fjol räknade Sydafrika till 18 000 mord och nära 55 000 våldtäkter. Det är nog inte Sepp Blatter Sydafrika ska oroa sig över. I första hand.

Niva Historien bakom det senaste årets mest tidstypiska fotbollsövergång. Allt började när Nick Platnauer – manager för Bedford Town i den engelska sjättedivisionen – avslöjade att han använde datorspelet Championship Manager för att scouta potentiella nyförvärv. Företaget bakom spelen gillade vad de hörde, och sponsrade Platnauers shoppingrunda. Konsekvensen blev att Championship Manager köpte loss den 22-årige försvararen Adam Garner från Chippenham – och omedelbart lånade ut honom till Bedford. I fyra dagar hann Platnauer pladdra på om vilken pionjär han var. I onsdags fick han sparken.

Simon Bank, Erik Niva