Petad – plöjde upp planen med traktor

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

FOTBOLL

17 raka ligasegrar - men farligt nära snabbt respass ur Champions League. I skuggan av Barcelonas kris kom Inter ganska lindrigt undan i onsdags. Borde vi gå på dem hårdare?

BANK: Nja, kanske är sanningen snarare att beskedet om Barcelonas död varit aningen överdrivet. Skillnaden mellan en klubb som är illa ute och en klubb som är riktigt illa ute är hur stora riskerna är att vissa beteenden upprepar sig. Inter var bra mot Valencia, men gjorde ett par individuella misstag som slog dem medvetslösa. Samtidigt mår Moratti bra, stämningen i truppen är bevisligen fenomenal och de har redan vunnit ligan. I Barça finns grundläggande slitningar som kan skaka klubben på sikt, i Inter finns ett par olyckliga skador och en svårtyglad Adriano. För en klubb som är van vid att stirra rakt ner i avgrunden är det en picknick.

NIVA: Inte ännu, va?! Jag har sett väldigt mycket av Inter de senaste månaderna, och när jag försökt förklara framgångarna har min huvudtes varit att de proppat laget så fullt av vinnare att de inte tillåter sig att förlora. Nu är det upp till bevis. Rättvist eller inte, men om Inter åker hem från Valencia som förlorare så kommer det sorgligt nog även att solka ner minnet av deras rekordsvit. Då kommer alla de som påstår att årets Serie A inte är på riktigt att få ett blytungt argument. Saken är bara den att jag inte tror att det blir så. Jag tror att Inter har tillräckligt mycket karaktär - utöver all kvalitet - för att vinna en av Europas tuffaste bortamatcher.

0-4 i derbyt mot Charlton, ett av förra säsongens mest spännande lag faller fritt. Åker West Ham ur nu?

BANK: Ja, gud ja. Låt oss fundera över fallet Javi Mascherano. VM:s - tillsammans med Frings - allra bäste Linderoth platsade aldrig i West Ham, så han fick gå till Liverpool istället. Liverpool är, för protokollet, bättre än West Ham. Något är alltså sjukt i Hammers. Inställning är väldigt sällan ett hållbart argument, men i det här fallet är jag övertygad om att laget nått den nivå där spelarna inte längre vill arbeta för sin tränare.

Ferdinand får ett bilfönster inslaget, men i det stora hela vet spelarna med sig att den stora skulden kommer att läggas i knät på Curbishley. Mascherano var först ut, de andra har redan börjat spana efter klubbar till nästa höst.

NIVA: För första gången tror jag faktiskt det, och det belyser verkligen vilken fantastiskt känslig organism ett fotbollslag faktiskt är. West Ham började säsongen med en av ligans tio, tolv bästa spelartrupper. Sedan fick de in två av världens mest spännande talanger - och rasade ihop. I sökandet efter ett system som skulle rymma Carlos Tévez och Javi Mascherano gick West Ham vilse totalt.

De tappade stadgan i formationen, linjerna i spelet, och innan de fattat det själva hade de tappat viljan att arbeta för varandra. West Ham har fortfarande spelare för den övre halvan, men åker ur eftersom klyschan är sann. Laget är alltid så mycket viktigare än individerna.

Allbäck skadad - men Johan Elmander ser mer och mer ut som en av franska ligans bästa anfallare. Hur bra är egentligen "Älgen från Alingsås"?

BANK: Jag såg matchen i lördags, och visst var jag imponerad - men inte överraskad. Det finns rätt många spelare i världen som kan göra en sådär perfekt match någon gång då och då. Nej, i min värld finns det ett annat ögonblick då jag verkligen förstod att Elmander tagit Steget. Jag satt nere i Monaco i höstas, i en bortamatch då Toulouse spelade sin patenterade försiktighetsfotboll. Elmander fick med sig extremt lite, men jag minns att jag skrev att "till och med när han är dålig är han väldigt, väldigt bra". Till slut avgjorde han matchen med sitt första mål i Ligue 1. Johan Elmander passar bra i försiktiga Toulouse, men han har kvalitéer som håller precis överallt.

NIVA: Jag var i Tolouse i höstas och intervjuade Elmander för Sportmagasinet. För att illustrera hans franska tillvaro hade fotograf Bardell fått för sig att använda en rejäl ost, så vi köpte en fyrakilos kloss och kastade den i famnen på Elmander. Efter fotograferingen frågade vi om vi skulle ta med oss ostmonstret, men Elmander skakade flinande på huvudet: "Säg inget till klubbläkaren, men den här ska nog snart gå åt". Det här, förstår ni, är en kille som är hungrig på mer... Nä, okej, jag ska sluta använda uselt bildspråk, men vadå - att Elmander är tillräckligt bra för att spela Champions League-slutspel visste ni redan. Erkänn att ni hellre läste ostanekdoten!

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

BANK: Veckans två vinnare i kategorin "jag ville, jag gjorde". Dels Vladi Romanov, Hearts galne litauer till president, dels den serbiske amatörspelaren Slavomir Milnovic. Milnovic blev petad från sin plats i FC Mramor, och gjorde vad varje sund man (med en traktor i sin ägo) skulle gjort - han åkte till stadion och plöjde upp hela jävla planen, så att ingen annan kunde spela heller. Och Romanov? Han trappade upp sitt krig mot medierna med ett pressmedelande som inleddes så här: "Kära apor, i dag kommer jag inte visa ett porträtt av er. Det är meningslöst. Ni är ett steg avlägset från att vara människor". Det där var, som det heter, bara början.

NIVA: En Ebay-auktion. Ronaldinho må ha gått igenom en tuff tid på sistone, men han är fortfarande dyrkad bland skulptörerna i den israeliska staden Petach Tikva. De har nämligen producerat en 2,02 meter lång, 1,59 meter hög skulptur i härdat polyester av en vit häst som spelar fotboll. Och hästen, ja, den har Ronaldinhos karaktäristiska anletsdrag. Övertygad om att detta är något du vill ha i vardagsrummet?

Auktionen hittar du om du söker på "Ronaldinio" på Ebay. Utgångsbudet är 25 000 dollar - cirka 175 000 kronor - exklusive fraktkostnaden på ytterligare

2 500 dollar. Hur många bud som kommit in hittills? Noll.

Simon Bank, Erik Niva