Sportsliga framgångar kan alltid köpas, men själen är lite svårare

Wennman & Niva: Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen – varje måndag i Sportbladet

1 av 2
Wennman när matchvideon hittas?
FOTBOLL

Drömmål av Ronaldinho i går. Vilket är det snyggaste mål du någonsin sett - om du inte får svara Maradona 1986?

Wennman:

Som jag har längtat efter att få den frågan. Det fina med mitt svar är att ingen kan kontrollera om jag talar sanning eller inte, ty om det här målet finns på video ska jag plastikoperera mina

öron tills jag ser ut som Wayne Rooney. Vi talar om Strömvallen i Gävle i slutet av 1960-talet. Kvalmatch till den tidens norrtvåa: Gefle IF mot Kubikenborg. Frispark för hemmalaget, trettio meter från mål. Kenneth Åslund (han gick senare till IFK Norrköping och blev visst osams med Ove Kindvall) drog till med vänstern. Bollen tog i båda stolparna och ribban innan den FASTNADE i ena krysset. Det är det hårdaste djävla skott jag sett. Åslund är fortfarande min idol.

Niva:

Enkelt. Den 12 september 1984 möttes FC Twente och Go Ahead Eagles i den holländska

ligan. Ett halvhögt inlägg från vänsterkanten siktade på den framrusande Twente-anfallaren Willy Carbo, men gick halvmetern bakom honom. Vad gjorde Carbo? Jo, kastade sig raklång upp i luften - med magen mot marken - och klackade in den i krysset över sitt eget huvud. Låter det obegripligt? Gör er själva en tjänst och ladda ner "skorpionen" på Twentes hemsida. Drygt 15 år senare gjorde Rafael van der Vaart en hafsig kopia av mästerverket, men ett original är alltid ett original. Ronaldinhos mål i lördags? Äh, Gianluigi Lentini gjorde ett likadant för Milan 1993 - fast snyggare.

Ett isländskt konsortium har tagit över engelska ligalaget West Ham. Bra eller dåligt för The Hammers?

Wennman:

När West Hams supporters bränt ner Sky Sports och BBC i protest mot alla usla skämt om Eggert Magnussons namn den här helgen ("är han ett litet ägg eller ett stort ägg?") kommer friden att lägra sig över östra London och ett nytt storlag kan börja gro. Eggert tänker skrota Upton Park och ta Hammers till den nya olympiska arenan som ska byggas, det är en rivstart. Varken Tevez eller Mascherano lär väl vara med då, kanske inte heller den småfalske managern Alan Pardew, men min känsla är att de isländska farbröderna har nåt väldigt positivt och spännande på gång med West Ham United.

Niva:

Okej, här har vi då två olika diskussioner att ta tag i. Först har vi det korta perspektivet. Det går ut att nå resultat - snabba resultat - och i dagens fotboll är det oftast den med mest pengar som får de bästa resultaten. Enligt det här perspektivet finns egentligen bara en grundfråga: Har islänningarna mer pengar än de tidigare ägarna? Ja? Då är det bra. Sedan har vi då den andra diskussionen. Den är längre, snårigare och inte alls lika sexig. Den handlar om vad en fotbollsklubb står för och vad som gör den unik. Här ser kärnfrågan ut så här: Innebär övertagandet att makten över West Ham flyttas från östra London? Ja? Då är det dåligt. Välj synvinkel själva.

En supporter död och en annan svårt skadeskjuten efter supporterbråken i Paris. Vad är det egentligen som händer i Frankrike?

Wennman:

Som inhoppare för den eminente Bank i den här spalten känner jag mig ovärdig att diskutera fransk fotboll. Men man kan ju undra vad det är för vindar som blåser när 300 Nantes-supportrar arrangerar en minnes-marsch för den där ihjälskjutne Boulogne Boys-killen, han som attackerade polismannen Antoine Granomort och faktiskt sparkade honom när han låg på marken. Rasistgrisen fick faktiskt vad han bad om när Granomort till slut slet fram pistolen. Nu vill man förstås veta hur många poängs avdrag Paris SG får i tabellen. Trettiotre? Jag menar...det här får väl Söderstadion att verka lite mesigt, eller hur?

Niva:

Ett svårlöst problem har fått växa sig större och större utan att någon lagt ner resurser på att lösa det. Alla som följer europeisk supporterkultur vet att vissa PSG-grupper blivit mer våldsamma för varje år, att de drivit inbördeskrig mot varandra samtidigt som de slagits mot polisen. Redan förra säsongen erkände ordföranden Pierre Blayau att klubben "hölls gisslan" av våldsamma fans. Då hade en Marseille-supporter redan blivit förlamad efter bråk i Paris, och då hade ett nynazistiskt PSG-fan redan försökt skjuta president Chirac. Det var tragiskt nog inte överraskande att en supporter blev skjuten i torsdags - det var överraskande att det inte hänt tidigare.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Wennman:

Tåget som lämnade Euston Station i London klockan 10.05 i går förmiddag för vidare färd mot Manchester Picadilly. Det är det bästa ni någonsin missat. Jag önskar också att jag hade missat det. Jag fruktade att få ett öga utsuget eller tasken bortsliten av nån schimpans i fotbollströja, och så blev det nästan också. Fansen som var på väg till mötet United-Chelsea tog över hela tåget. Folk som hade betalat dyrt för en plats i första klass fick sitta på golvet. Inga biljetter gällde längre. Människor grät. All alkohol ombord tog slut innan tåget lämnat London. Det var förfärligt.

Niva:

Ett initiativ från Torquay United i den engelska fyran. Från och med nu kommer spelarna att bestraffas om de filmar; först med böter - och i slutändan med sparken. Om klubbledningen bedömer det som tre filmningar bryts kontraktet. "Vi vill komma till rätta med problemet som solkar ner vår sport", sa klubbordföranden Chris Roberts. I lördags var det så dags för det nya, renhåriga Torquays första test. Det blev stryk med 2-5 mot Peterborough. "De kanske inte ligger ner efter att ha filmat", suckade tränaren Ian Atkins, "men på ett sätt känner jag för att slå ner dem i gyttjan på egen hand".

ARTIKELN HANDLAR OM