Stäng hellre samhället än sluta spela fotboll

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

FOTBOLL

Dagen ni har väntat på – moralspecial i Bank&Niva. Nio dagar efter mordet i Catania rullade Serie A igång inför delvis tomma läktare. Rätt eller fel?

BANK

Jo, symbolhandlingar är viktiga, men frågan är hur mycket de förändrar. OM man verkligen vill lösa våldsproblemen måste man stänga fotbollen i tio år, och rensa från grunden i ett system som ruttnat av förlorad auktoritet, pengajakt, maktkamp, manlighet och fiffel. Italien måste, bland annat, bryta curvornas maktstruktur och bygga moderna arenor. Det skulle rensa bort våldet från läktarna. Men Catanias fans slogs med polisen, och varken Filippo Raciti eller Genoa-supportern 1994 dog på en läktare – så jag röstar snarare för att stänga ner hela samhället än att sluta spela fotboll. Om man nu, mot förmodan, verkligen menar allvar.

NIVA

Det är enkelt att sympatisera med inställningen att fotboll utan åskådare är meningslös, att åtgärden med stängda läktare missriktad – men hur ser alternativet ut? Att låtsas som om ingenting har hänt? Det är en fullständig jävla självklarhet att osäkra­ arenor ska hållas stängda, och jag tror att ligan haft mycket att vinna på att ligga nere några veckor till. ”Fotbollen måste komma igång eftersom allt annat vore att låta huliganerna vinna”, påstår vissa. Nej, huliganerna vill nämligen inte heller ha en fotbollsvärld som står stilla – de vill ha en fotbollsvärld där de kan fortsätta precis likadant som tidigare. I Italien är det också just vad de brukar få.

För Inters fans är Milans Ronaldo numera för alltid en ”Judas”. Har de moraliskt rätt, eller är föraktet bara ännu ett exempel på att fotbollen är sjuk?

BANK

Två sorters logik trängs här. Den ena är supportrarnas, som säger att inköpta spelare alltid är hjältar, medan de som säljs är horor. Den andra är spelarnas, den att fotboll är ett jobb som alla andra och att man väl får spela var man vill. Supportrarnas logiska fel kommer av att de inte sysslar med logik. Spelarnas kommer av att de i sin egocentrism inte reflekterat över hur det kan komma sig att de får två miljoner i veckan för att sparka på en boll, och vem som betalar. I 999 fall av tusen får Judas-snacket mig att vilja kräkas – men i ett fall av tusen är det sådana som Ronaldo eller Sulzeer Campbell som gör att jag sträcker mig efter en påse.

NIVA

Just den här veckan är frågan ännu känsligare än vanligt, och i viljan att fördöma idiotier är det lätt att gå vilse. Men nej, fotboll är inte ”bara­ ett spel”, en fotbollsklubb är inte ”vilket­ företag som helst”, att vara fotbollsspelare är inte ”ett yrke som alla andra”. Miljontals människor världen över lever för sina lag, och ska man livnära sig på deras pengar får man också lov att respektera den passionen. Jag begär alltså inte att supportrar ska dyrka en spelare som svikit deras klubb – men med det sagt begär jag ändå att de inte skickar brevbomber till honom eller hotar hans familj. Som The Ark sa om Melodifestivalen: Hur jävla svårt kan det vara?

Vad har Aubynn och Beckham gemensamt? Jo, båda har utgående kontrakt och har därför blivit mer eller mindre utfrusna. Tankar om hanteringen?

BANK

I fallet Hammarby är jag mest förvånad över att någon är förvånad. Bajen har använt den policyn länge, fråga Mikael Andersson eller Kennedy. Min ståndpunkt? Tja, om en klubb vill försäkra sig om att en spelare spelar för dem i sex år så får väl klubben skriva ett kontrakt på sex år, och inte på tre? Omvänt: Skulle det vara okej om en spelare som inte fick förlängt kontrakt gav fan i att spela matcher i ren protest? Jag lider sällan med högavlönade fotbollsspelare, men i ärlighetens namn ska de värderas utifrån sportsliga premisser. Med det sagt så kan förstås EN sportslig premiss vara att prioritera spelare som vill vara en del av en klubbs framtid.

NIVA

Det här är en fråga där jag tillåter mig själv att vara en vindflöjel. Jag tror att fotbollen är beroende av någon sorts balans mellan klubb- och spelarmakt, och därför håller jag alltid på den underlägsna parten. Om det är så att en välbetald spelare försöker slingra sig ur sitt kontrakt för att tjäna ännu mer pengar i en ännu större klubb – då ser jag gärna att klubben låter honom ruttna i reservlaget. Om det däremot är så att en girig klubbledning försöker försämra en trotjänares villkor för att finansiera några nya chansvärvningar – då stöttar jag givetvis spelaren. I en post-modern, post-Bosmansk fotbollsvärld får man lov att använda de argument som passar.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

BANK

Att fotboll inte bara dödar. En bil­olycka i Honduras berg krävde tre missionärers liv, ännu fler skadades och var i akut behov av vård. Lokalbefolkning och överlevande hjälptes åt för att flytta de skadade. Amerikanska piloter cirklade runt i bergen, desperat letandes och med alldeles för lite bränsle. Efter flera landningar, för att tanka och fråga om vägen, kom de fram. Hur de hittade landningsplatser mitt i bergen? Jo, i varje otillgänglig liten by fanns det, förstås, en platt yta stor nog att landa på. En fotbollsplan. ”Tack gode gud för fotboll” som överste Christopher Hughes uttryckte saken.

NIVA

Moralspecial var det, ja? Förra onsdagen skrev Barcelonas politiskt intresserade försvarare Oleguer en debattartikel i den baskiska tidningen Berria, där han ifrågasatte det spanska rättssystemets behandling av ETA-fången Iñaki de Juana. Två dagar senare valde klädmärket Kelme att bryta sponsoravtalet de hade med Oleguer. Inte för att de hade något emot hans åsikter – utan för att de inte gillade att han över huvud taget hade åsikter. Ju snålare det blåser kring fotbollen, desto hårdare blir trycket på alla inblandade att vara tysta, utslätade, meningslösa idrottsrobotar. Jag är inte så säker på att det är vägen att gå för att nå ett hälsosamt fotbollsklimat.