Stjärnorna nobbade festen

Därför möttes inte Zlatan och Guldbollen

FOTBOLL

Stockholm (TT)

Kvar i Turin på en sponsorträff med Juventus.

Därför möttes inte Zlatan Ibrahimovic och Guldbollen på fotbollsgalan.

– Vi gjorde allt vi kunde för att få hit honom, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Enligt Lagrell var det Juventus som hindrade Zlatan från att ta emot utmärkelsen som Sveriges främste fotbollsspelare i år.

Han valdes även till årets forward.

– Vi hade hoppats och vi hade vädjat. Zlatan kan med tiden bli vår bäste spelare någonsin och kanske den främste av alla. Det hade naturligtvis varit oerhört värdefullt om han varit här, men vi gjorde verkligen allt för att han skulle komma, säger Lagrell.

Hela dagen pendlade ryktena om Zlatan. Några sade att han inte skulle komma, andra att han trots allt var på väg till Stockholm.

Stjärnfall på Hovet

Prick klockan 21.10 fick alla besked.

Publiken på Hovet och framför tv:n fick nöja sig med en stillbild på Zlatan.

Stjärnfallet var det värsta tänkbara, det hårdaste slaget hittills mot fotbollsgalan som evenemang. Ingen av de tre stora dök upp.

Förutom Zlatan uteblev även:

Fredrik Ljungberg, vald till årets mittfältare. Han stannade hemma i London med förevändningen att han behöver vila sedan han opererat bort visdomständer.

– Jag pratade med honom under eftermiddagen och han fick behandling för sina lårproblem. Tydligen har man härlett de skadorna till han visdomständer. Han var väldigt glad och stolt över priset och beklagade att han inte kunde komma, säger prisutdelaren, förre landslagskaptenen Patrik Andersson.

Henrik Larsson, framröstad av folket till Tidernas Guldboll. Han nobbade galan av rent sportsliga skäl men förklarade i ett uttalande varför han inte infann sig.

”Jag måste prioritera fotbollen, det är den jag lever på. Jag vill ta alla möjligheter att få en plats i Barcelonas förstauppställning och då kom Fotbollsgalan i kläm tidsmässigt”.

Ville inte kritisera

– Jag förstår honom. Jag var själv i den situationen när jag spelade i Barcelona. Galan var på måndagen och vi hade en cupmatch på onsdagen. Den gången var klubben hygglig och släppte iväg mig, säger Patrik Andersson.

Han ville inte kritisera Zlatan rakt ut för att han inte dök upp för att hämta Guldbollen. Men Patrik vägde varje ord på våg innan han sade:

– Visst är det tråkigt att han inte kom, men jag kan bara tala för mig själv. Det är få förunnat att få Guldbollen, kanske en chans en gång i livet. Jag unnar varje medmänniska att få ta del av ett sånt ögonblick.

Frågan är vilka konsekvenser frånvaron av landets tre största internationella fotbollsstjärnor får för framtida fotbollsgalor.

En gala utan de stora dragplåstren blir precis så urvattnad som den på Hovet.

Henrik Skiöld/TT