Attacken mot Zlatan i natt

Isaksson: Om jag vunnit hade jag självklart varit här

Foto: Scanpix, Mats Strand
Var är Zlatan? Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell fick stå själv på scenen när Guldbollen skulle delas ut till Zlatan. I stället kom det en förinspelad videohälsning från Turin.
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic kom inte för att ta emot Guldbollen.

Något som får andra svenska stjärnspelare att kritisera honom.

- För mig är det självklart att vara på plats, säger landslagskollegan Andreas Isaksson.

Isaksson.

Det är en av de finaste utmärkelser en svensk fotbollsspelare kan få. I går vann 24-årige Zlatan Ibrahimovic Svenska fotbollförbundets och Aftonbladets Guldboll. Men han kom inte hem för att ta emot sitt pris.

- Om jag vunnit den hade jag självklart varit här. Det är ju en stor ära att få pris på galan, säger Andreas Isaksson.

Landslagets stjärnmålvakt blev Årets målvakt för fjärde året i rad. Han tvekade aldrig på att åka hem från Frankrike och har svårt att förstå de som inte kommer.

- Jag vill vara med på galan. För mig är det här något speciellt som man inte får missa.

Svårt att få ledigt

Patrik Andersson var i många år en av landslagets nyckelspelare och har vunnit Guldbollen två gånger.

- Det är så få förunnat att vinna Guldbollen, det är synd att inte ta emot den själv, säger han och fortsätter:

- Jag vill inte säga vad Zlatan ska göra men det här är något fantastiskt stort.

Patrik vet från sina år i storklubbarna Bayern München och Barcelona att det kan vara svårt att få ledigt. I går kväll tog han själv emot Fredrik Ljungbergs pris som "Årets mittfältare".

- Nu hade han ju problem med visdomständerna och Henke (Larsson) hade en cupmatch kommande dag. Men visst är det självfallet trist när våra stora stjärnor inte inte kommer, säger Patrik och fortsätter:

- Det är en sådan otrolig hausse kring Zlatan och våra andra stjärnor, det är de som drar publik och sponsorer och då är det är synd att de inte kan vara här.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell beklagar också djupt att Zlatan inte kom.

- Vi hade hoppats att han skulle vara här och har gjort allt för att han skulle vara det, säger Lagrell.

"Vi måste respektera"

Fotbollförbundet var berett att flyga hem Zlatan från Italien bara för galan. Men den officiella versionen från Juventus var att han var upptagen av en sponsorträff.

- Zlatan är anställd av klubben. Vi kan vädja och försöka övertyga honom men i slutskedet måste vi respektera det, säger Lagrell.

Att alla tre storstjärnorna uteblev är tråkigt men av dem är Guldbollenvinnarens frånvaro värst - framför allt för de svenska fansens skull, menar Lagrell.

- Zlatan är så oerhört populär bland folket och kan bli vår störste genom tiderna. Det hade varit en PR-injektion för svensk fotboll och skjuts inför 2006 om han kommit, säger Lagrell.

Läs också:

Jennifer Wegerup